Life coach Steve Boedt pleit voor meer zelfvertrouwen: “Dream big en neem je leven in handen”

810

Hij maakte wereldwijd naam en faam als fitnessinstructeur/presentator en verzamelde internationale awards alsof het energiedrankjes waren, maar Steve Boedt richt zijn pijlen nu op het zelfvertrouwen van de Vlamingen. Sinds kort streek hij terug neer in zijn hometown Brugge, vol plannen: “Als Life Coach wil ik mensen zelfvertrouwen aanleren om hun dromen waar te maken.” Een mooie gedachte aan de vooravond van een nieuw jaar.

In de jaren ’90 namen mensen massaal een fitness coach onder de arm”, begint Steve. “We wilden een strak lijf, zonder meer. Vandaag, zo’n drie decennia later, interpreteren we ‘gezondheid’ veel ruimer: het gaat om hoe je je voelt en dat heeft te maken met zelfvertrouwen, goede nachtrust, voeding, beweging… Het hele plaatje. En mensen zelfvertrouwen geven, is mijn ding.”

Het ontbreekt ons dus aan zelfvertrouwen?

“Veel mensen hebben doelen en dromen in hun leven, maar missen het zelfvertrouwen om die dromen waar te maken. Neem nu iemand die in het buitenland wil gaan wonen. Hij of zij weet perfect welke stappen daarvoor ondernomen moeten worden, maar heel vaak ontbreekt het vertrouwen om de stap effectief te zetten. Er is natuurlijk geen knopje om zelfvertrouwen aan te zetten, maar er zijn wel honderden kleine dingen die je dagelijks kunt doen om meer zelfzeker te zijn. Wanneer je je zelfvertrouwen traint, wordt elke spiraal een opwaartse. Het leven heeft niet veel nodig om er binnen een jaar helemaal anders uit te zien. Eén beslissing, vaak niet groot, en de andere stappen volgen wel.”

Klinkt eenvoudig, maar geef toe: in de praktijk durft dat nogal eens tegenvallen.

“Het is inderdaad niet zo makkelijk; om je doel te bereiken, kom je op je weg obstakels tegen. Bij veel mensen loopt het al fout bij het eerste obstakel. Ze gaan terug naar af en geven hun droom op. We hebben het geprobeerd, hoor ik dan. Spijtig, want iedereen kan zijn doelen bereiken. Er is voor mij enkel een Plan A, geen plan B als vangnet. Dat betekent dat je de obstakels moet oplossen. Als Life Coach help ik het potentieel bij de mensen los te maken. Ik reik hen tools aan, maar ze moeten er zelf mee aan de slag. Zie het zo: wanneer mensen aan de rand van een klif staan, dan duw ik hen eraf. Ik weet dat ze bang zijn, maar ik weet ook dat ze vleugels hebben en kunnen vliegen.”

Kun je voor jezelf altijd het leven creëren dat je wil?

“Ja! Tuurlijk heb ik ook wel eens tegenslag. En ja, ik ben ook wel eens slechtgezind. En ja, ik kan me ook ongelukkig voelen. Maar ik heb geleerd om deze negatieve gevoelens in 30 seconden om te draaien naar positieve. Als Life Coach zal ik niet beweren dat het leven altijd rozengeur en maneschijn is, maar ik leer je wel hoe je ermee omgaat. Het gaat hier puur over de mindset. Het oplossen van problemen kost minder energie dan je er voortdurend zorgen over te maken.”

Drie tips van Steve voor meer zelfvertrouwen:

· Start je dag met een powerminuut. Tel met je ogen dicht in je bed af van 10 naar 1 en wens jezelf een ‘happy new day’. Open vervolgens de ramen en laat lucht en licht binnen.

· Jongleer niet met de verschillende rollen die je opneemt tijdens de dag: als werknemer, ouder, partner … Scheid de rollen en baken ze af in tijd. Zo werk je sneller en efficiënter. Jongleer dus geen uur met vier ballen, maar wel telkens 15 minuten met 1 bal.

· Kom je obstakels tegen op je weg, zoek dan gericht naar een oplossing en zeg die oplossing luidop. En al die negatieve stemmetjes in je hoofd leer je te ridiculiseren.

 

Tekst: Mieke Vercruysse