Modemerk Scotch & Soda brengt een limited edition unisex vest van Nederlandse wol op de markt, gemaakt in samenwerking met The Knitwit Stable, een kleinschalige schapenboerderij en breistudio in de buurt van Amsterdam. Deze samenwerking vormt een van de componenten binnen de strategie van Scotch & Soda om duurzame productiemethoden toe te passen en Nederlandse wol in zijn toeleveringsketen te integreren.

Het ontwerpconcept van deze limited edition vest is direct verbonden aan de duurzaamheidsstrategie van Scotch & Soda; het initiatief is één van de stappen die het merk onderneemt om meer gebruik te maken van Nederlandse wol en zodoende een bijdrage te leveren aan het verminderen van afval. Want de wol die anders op de vuilnisbelt zou zijn beland, komt nu in de toeleveringsketen van Scotch & Soda terecht.

Sinds dit jaar is Scotch & Soda RWS-gecertificeerd: de Responsible Wool Standard is een vrijwillige norm voor het welzijn van schapen en het land waarop ze grazen. Daarnaast heeft het merk toegezegd om tegen 2025 voor ten minste 50% van de wol die in de producten verwerkt wordt een selectie te gebruiken van voorkeursvezels. Deze selectie omvat, maar is niet beperkt tot, Nederlandse wol, gerecyclede wol (GRS- of RCS-gecertificeerd) en alpacawol (RASgecertificeerd).

Wereldwijde wolindustrie

Van oudsher neemt Nederland een prominente plek in binnen de wereldwijde wolindustrie, maar sinds de opkomst van synthetische vezels zijn Nederlandse boeren niet in staat geweest om hun positie op de internationale markt te behouden. Het gevolg hiervan is dat duizenden kilo’s Nederlandse wol ofwel op de vuilnisbelt terechtkomen of tegen een zeer lage prijs verkocht worden, bijvoorbeeld als vulling voor autostoelen of om tapijten van te maken. Vandaag de dag grazen er ongeveer 800.000 schapen op de Nederlandse bodem en die moeten minstens een keer per jaar geschoren worden. Dat levert een enorme hoeveelheid ruwe wol op: bijna anderhalf miljoen kilo per jaar. Per scheerbeurt levert een schaap tot wel vier kilo wol en daar kunnen twee vesten van gebreid worden.

Breistudio

The Knitwit Stable bevindt zich in Baambrugge, een dorp in de buurt van Amsterdam. Het is een boerderij en breistudio die in 2013 door onderneemster Reina Ovinge werd opgericht. Het is één van de zeldzame kleinschalige breistudio’s in Nederland en zet zich in om verantwoorde wolproductie te herintroduceren in de mode-industrie. Daarbij maken ze uitsluitend gebruik van Nederlandse wol. The Knitwit Stable probeert het productieproces zo lokaal mogelijk te houden. Ze streven ernaar om de volledige toeleveringsketen terug te brengen naar Nederland, op een kleinschalig en professioneel niveau.

De vesten worden vakkundig vervaardigd in The Knitwit Stable. Ze zijn gebreid van 100% natuurlijke, ongeverfde wolgarens die voor 80% afkomstig zijn van witte texelaars en voor 20% van alpaca’s die in Nederland grazen. Voor ieder vest wordt ongeveer twee kilo ruwe wol gebruikt en het duurt een dag om er een te maken. Wol is van nature een duurzame vezel: het hoeft niet vaak gewassen te worden en als het vest door het dragen toch versleten of beschadigd raakt, dan is het gemakkelijk te repareren, zodat het een leven lang mee kan gaan.

Vergeten materiaal

Jelle de Jong, Directeur Duurzaamheid bij Scotch & Soda:  “Nederlandse wol is een vergeten materiaal dat vandaag de dag vaak op de vuilnisbelt belandt. Als modemerk verleggen we onze aandacht om minder afhankelijk te zijn van conventionele grondstoffen en meer gebruik te maken van alternatieven die aanzienlijk minder impact hebben op het milieu. Door lokaal afvalmateriaal te transformeren tot een waardevolle grondstof en bovendien volledige traceerbaarheid te bieden van schaap tot eindproduct zetten we een belangrijke stap vooruit in onze duurzaamheidsmissie.”

Reina Ovinge, oprichtster en eigenaresse van The Knitwit Stable, voegt hieraan toe: “We zijn zeer verheugd dat Scotch & Soda deze samenwerking is aangegaan en op die manier een stap zet om Nederlandse wol de waardering die het verdient terug te geven en om bij te dragen aan het gebruik van dit waardevolle materiaal.”

Deze limited edition vest is verkrijgbaar voor een verkoopprijs van 260 euro. Het is te koop op www.scotch-soda.com en in een selectie rechtstreeks geëxploiteerde winkels van Scotch & Soda in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten.