Louboutin: ook jouw sole mate?

289

20 AUGUSTUS 2013 | Goed nieuws voor iedereen die van de schoenen met iconische rode zolen houdt: Christian Louboutin opent binnenkort een winkel in België. Maar wie is de man die die sexy schoenen ontwerpt? Wij stellen hem even aan je voor…

christian-louboutin1

De 51-jarige Parijse schoenenontwerper was als kind een heus enfant terrible. Hij wordt maar liefst drie keer van school gestuurd en op zijn twaalfde loopt hij weg van huis om bij een vriend te gaan wonen. Zijn fascinatie voor schoeisel begint naar eigen zeggen als hij in 1976 het Musée national des Arts d’Afrique et d’Océanie bezoekt. Een bordje geeft er aan dat vrouwen niet mogen lopen op scherpe stiletto’s, omdat men bang is dat deze de houten vloeren zullen beschadigen. Hierover zegt Louboutin later: “I wanted to defy that. I wanted something that broke rules and made women feel confident and empowered.”

Wereldberoemde klanten
Zijn eerste baan krijgt hij bij Folies Bergères, een inmiddels wereldberoemd theater, waar hij de entertainers backstage assisteert. Vandaag zijn showgirls (“Apart from feathers, there is nothing elso to the outfit than their shoes”) en theaters nog steeds een belangrijke inspiratiebron voor de meester. Na enkele grote reizen en stages bij belangrijke schoenenontwerpers is het tijd voor zijn eigen collectie. In 1991 is het schoenenmerk Christian Louboutin en meteen ook zijn eerste salon een feit. Er komen al snel wereldberoemde klanten over de vloer, zoals Diane von Furstenberg en Catherine Deneuve.

Zool met rode nagellak
Maar waar komt die bekende rode zool nu vandaan? Bij het ontwerpen van zijn tweede collectie vindt Louboutin dat er iets ontbreekt aan zijn designs en hij vraagt om de rode nagellak van zijn assistent. Hiermee kleurt hij de zwarte zolen in et voilà! Volgens de ontwerper is de kenmerkende onderkant van zijn schoenen niet alleen onweerstaanbaar voor vrouwen: “Men are like bulls, they cannot resist the red sole.” In 2011 klaagt Louboutin zelfs modehuis Yves Saint Laurent aan vanwege trademark infringement, oftewel het onrechtmatig kopiëren van zijn handelsmerk. Hij meent dat de rode zool alleen aan hém toebehoort en dat YSL 1 miljoen dollar op moet hoesten. Na een lang proces krijgt Louboutin gelijk en krijgt hij het exclusief recht om schoenen met een contrasterende rode zool op de markt te brengen.

loubou
Belgische shop
Vandaag de dag is Louboutin succesvoller dan ooit. Hij verkoopt zijn schoenenmoois in 42 boetieks wereldwijd en er gaan jaarlijks zo’n 600.000 paar schoenen de toonbank over. Vorig jaar lanceerde hij een Europese webshop waar de befaamde schoenen kunnen gekocht worden, maar nu komt er dus ook een Belgische winkel. Waar de winkel precies komt en wanneer deze de deuren zal openen, is nog niet bekend.

De webshop vind je alvast hier: www.christianlouboutin.com

Lindsi Dendauw