Ken Creemers en Xanne Vanoeteren wonen in een ronde penthouse met een schitterend uitzicht. Ze genieten van een weids panorama van Dilsen tot in Nederland. Hun stek is slim ingedeeld, en dat allemaal met een vleugje luxe en glamour. We worden enthousiast begroet door de bewoners en hun ‘tijgertjes’, twee lenige katten, Bengalen om precies te zijn.

Een ronde woning is misschien wel een ultieme fantasie. Want afgeronde vormen doen het goed op de meest exclusieve locaties. Droom maar even weg: een shopping mall in Dubai, een ijshotel in Lapland of een drijvende hotelsuite op de Malediven. Op al deze plekken heb je bogen, gewelven en andere rondingen. En ook sprookjeskastelen hebben steevast ronde torentjes.

Mensen dromen graag en de Belg wordt bovendien geboren met een baksteen in de maag. En toch kiest bijna niemand voor een ronde woning. En dat is ergens te begrijpen, want rond is misschien niet zo praktisch: in een rond gebouw kan je geen kasten tegen de muren zetten, toch geen traditionele kasten. Je bent dan aangewezen op maatwerk en daar hangt een stevig prijskaartje aan vast. En hoe moet je zo’n afgerond interieur pimpen? Schilderijen aan de muur zijn alvast een no go. Ken Creemers is interieurarchitect; hij beschouwde een rond interieur als een uitdaging en dacht out-of-the-box. Hun penthouse is nu een gezellig nest.

Een gewaagd ontwerp

Alles begon met een gewaagd ontwerp in Dilsen. Een projectontwikkelaar had het aangedurfd om een rond gebouw neer te zetten in het centrum van het dorp. De hoogste verdiepingen bleven jarenlang leegstaan door de wat lastige vorm van het pand. Kandidaat-kopers kwamen kijken, maar bijna niemand had de guts om er echt een woning van te maken. Dat was dan weer buiten de creativiteit van Ken Creemers gerekend. En ook buiten de coup de foudre die hem eind 2014 overviel. “Ik wist meteen dat ik hier iets mee kon doen”, bevestigt Ken. “Het verliep bijna in een rush. Ik had een afspraak voor een eerste bezoek, ik liep naar boven, ik zag het panorama en ik dacht vrijwel meteen: wauw! Dankzij de vele ramen in de afgeronde muur heb je hier een wervelend uitzicht.”

+2 en +3

Het appartement strekt zich uit over de tweede en derde verdieping van het gebouw. De plus twee doet dienst als slaapverdieping en de plus drie als leefruimte: “Dat leek me meteen de beste optie: boven wonen en beneden slapen. Boven stroomt het daglicht maximaal naar binnen en het uitzicht is onbetaalbaar. En dat allemaal zonder inkijk van de buren.”

Ken Creemers wist zeker wat hij wilde, maar de verdere beslissingen werden niet zomaar halsoverkop genomen: “Ik had geen haast en net daarom kon ik de tijd nemen om rustig na te denken over de indeling. Ik wilde het totaalplaatje graag laten kloppen. Op de bovenverdieping vond ik het belangrijk om het uitzicht langs beide kanten open te houden. Daarom wilden we geen echte tussenwand en zeker geen indeling in taartpunten. Uiteindelijk heb ik een zwevende kastenwand ontworpen om de keukenzone visueel af te zonderen van de zithoek. Onder de kastenwand hebben we een open volume gecreëerd. Dat maakt dat we van in de zetel toch kunnen genieten van het uitzicht aan de oostkant. Maar verder wisten we hier nog een tweede functie waar te maken: de opening biedt ook plaats aan een bio-ethanolhaard. Dat is megagezellig en het geeft veel warmte.”

Puntdak

Ken kocht het appartement als cascopand nadat het bijna tien jaar had leeggestaan. “Er moest nog veel gebeuren en ik heb de tijd genomen om zoveel mogelijk zelf te doen: vloeren leggen, schilderen, een verlaagd plafond plaatsen…”, zegt hij. “Inderdaad, ik vond het belangrijk om op de bovenverdieping een plafond te plaatsen, want het originele dak loopt in een tip. Je kan het vergelijken met het dak van een ronde tent of een joert. En dan heeft een verlaagd plafond zeker voordelen: het is beter voor de akoestiek, het is makkelijker om verlichting te hangen en je vermijdt warmteverlies. Let wel, ik heb het plafond vrij hoog geplaatst, op een hoogte van 2,90 meter. In een penthouse is het toch wel belangrijk om het ruimtegevoel extra in de verf te zetten. En boven het vals plafond hebben we een zolder.” Ken demonstreert hoe we op de zolder geraken: net naast het keukeneiland laat hij de uitklapbare trap naar beneden komen. “Ik vind het echt handig dat we een zolder hebben. Zo hebben we tenminste plaats om onze kerstspullen weg te stoppen. De laatste jaren worden er huizen en appartementen gebouwd met veel te weinig bergruimte. Dat zorgt voor stress en rommel in de leefruimte. Dat wilden we hier absoluut vermijden.”

www.cr33mers.be

Tekst: Veerle Beirnaert – BEELD: Karel Hemerijckx