Bijna 1300 volgers op YouTube en meer dan 3000 op Instagram. Dat zijn de cijfers die Lynn de Buyser van de lifestyleblog en het YouTubekanaal L’amour Innocent elke dag omhoog ziet gaan. Lynn maakt al een tijdje video’s en weekvlogs. En aangezien wij daar op de redactie alles over willen weten, vroegen wij Lynn de pieren uit haar neus.

Lynn is 21 en altijd druk bezig. Ze studeerde net af als leerkracht Frans en Engels en werkt parttime als verkoopster bij Vero Moda. “Zo’n job kan ik gemakkelijk combineren met al mijn andere bezigheden.”

Lynn, vroeger maakte je enkel gewone filmpjes, nu ook vlogs. Hoe ben je daarmee begonnen?

Toen merken mij begonnen uit te nodigen voor evenementen, wilde ik dat graag in beeld brengen. Ik voel mij altijd zo vereerd als ik die kans krijg, dus vind ik het maar normaal om daar iets mee te doen. Ik vind het natuurlijk ook gewoon leuk. Daarom maak ik nu al een tijdje weekvlogs. Ik film elke dag stukjes uit mijn leven en daar maak ik dan één video van.

Vind je het niet eng om jezelf de hele dag te filmen en op beeld zien?

Eigenlijk film ik mezelf niet zo heel veel. Het lijkt alsof ik de hele dag met mijn camera rondloop, maar dat is niet zo. Er zijn ook heel veel momenten waarop ik niet film. Als ik ziek ben bijvoorbeeld of als het gewoon niet de moeite is. Hoeveel ik film, hangt ook af van met wie ik op dat moment ben. Ik heb heel veel vriendinnen leren kennen via YouTube. Als ik mijn camera bij hen bovenhaal, kijken zij daar niet raar van op. Als ik bij andere mensen ben, is dat moeilijker. Dan kijken ze wel eens raar naar mij. Maar dat verbetert allemaal wel. Zelfs op straat gaat dat vloggen mij al veel beter af dan in het begin.

YouTube heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven

Is dat het moeilijkste aan vloggen, dat mensen kijken?
Moeilijk zou ik het niet noemen. Als mensen op straat naar mij kijken, merk ik dat meestal pas als ik thuis mijn vlogs herbekijk. Dan zie ik ze op de achtergrond wel staren, maar op dat moment had ik dat niet eens door. YouTube heeft mij echt meer zelfvertrouwen gegeven. Wat ik wel moeilijk vind, is ervoor zorgen dat elk beeld er mooi uitziet. Voor mij moet alles perfect zijn.

Doe je soms shots die je niet goed vindt opnieuw?

Nee, nooit. Soms geraak ik wel eens niet uit mijn woorden omdat ik nerveus ben. Dat was vooral zo toen ik nog maar net begonnen was. Ik was soms te gestrest en dan begin ik te ratelen. Dan gebeurt het wel eens dat ik mijn zin opnieuw zeg. Maar ik zal nooit volledige stukken opnieuw doen gewoon omdat ik ze niet goed genoeg vind.

Als je in de Colruyt aan het vertellen bent dat je hesp gaat kopen, toon dan ook welke hesp je koopt

Hoe ziet een goede vlog er voor jou uit?

Ik vind de kwaliteit van de beelden heel belangrijk. Het moeten mooie beelden zijn. Dat hoeft daarom niet heel speciaal te zijn. Een shot van een bloem kan het voor mij al af maken. Je moet ook zorgen voor voldoende evenwicht in wat je toont. Ik vind het zelf bijvoorbeeld heel vervelend als mensen aan één stuk door aan het vertellen zijn. Je moet dat afwisselen met andere beelden. Stel, je bent in de Colruyt aan het vertellen dat je hesp gaat kopen. Toon dan ook welke hesp je koopt. Mensen zien die kleine dingen graag. Tenslotte vind ik een video ook mooier als er wat muziek op de achtergrond te horen is. Dat klinkt beter dan enkel het achtergrondgeruis.

Is een goede camera een must voor kwaliteitsvolle beelden?

Heel veel YouTubers filmen met hun smartphone. De kwaliteit daarvan is tegenwoordig best oké. Ikzelf film mijn gewone video’s met een spiegelreflexcamera en mijn vlogs met zo’n typische vlogcamera. De Canon EOS G7X. Ik heb die gekocht toen ik naar Londen en Parijs ging. Ik wou dat per se op beeld hebben en het moest er goed opstaan ook. Die reis is uiteindelijk mijn allereerste vlog geworden.

Welke Vlaamse vloggers volg jij?

Dagelijkse Vlaamse vloggers zijn er volgens mij niet zo heel veel. Je hebt er wel die af en toe eens een video maken, maar nooit dagelijks. In Nederland heb je dat wel. Het kanaal van Vloggloss bijvoorbeeld. Daar komt elke dag een leuk filmpje online. En dat is moeilijk vind ik. Sommige mensen zetten automatisch elke dag iets online, ook al is het slecht of saai. Dat is totaal niet hoe ik het doe. Als ik mijn vlog niet goed vind, komt hij ofwel later ofwel gewoon niet online. Saaie video’s plaatsen, vind ik gewoon niet kunnen.

Zou je van vloggen je job willen maken?

Vloggen als job is voor mij denk ik niet haalbaar. Je moet daar echt je werk van kunnen maken en er kruipt gigantisch veel tijd in. Die tijd heb ik niet. Ik heb voor mezelf wel altijd een grote carrière gezien. Mijn droom is om later een kledingwinkel te openen en dat wil ik dan wel op beeld kunnen vastleggen.

Foto’s: Lynn De Buyser