Mooi en sterk haar? Dat is een kwestie van goede gewoontes! En daar heb je zelfs helemaal geen dure producten voor nodig. Met onze tips, een beetje dedication en enkele haar-fijne gewoontes bezorg je je haar precies de krachttraining die het nodig heeft. Ready? Set? (Power) lift! 

Was je haren naar behoren

Was je haar niet te veel: drie keer per week maximum. (Te) veel wassen zorgt er namelijk voor dat je hoofdhuid en je haren ‘gestript’ worden van hun natuurlijke, broodnodige oliën. Je wast dus hun natuurlijke beschermlaag weg, waardoor je haarlokken fragiel worden. Probeer ook de hoeveelheid shampoo te beperken: een nootje ter grootte van een eurostuk volstaat. Masseer je hoofdhuid vervolgens tijdens het wassen: je stimuleert er de bloedcirculatie mee waardoor dat je haren beter kunnen groeien doordat de doorbloeding beter tot bij de haarfollikels geraakt. De perfecte duur? Vier minuten – de ontspanning krijg je er gratis bij! Spoel je haren vervolgens altijd uit met koud water: dat zorgt ervoor dat de haarvezels het vocht beter kunnen vasthouden en de haarschubben beter sluiten –  en dus ook sterker zijn.

Kies ook je shampoo zorgvuldig uit: je haar verandert naargelang je leeftijd, maar ook stress of seizoenschommelingen hebben een impact. Analyseer daarom je haar twee keer per jaar en kies je haarverzorging in functie van de belangrijkste zorg die je haar op dat moment nodig heeft. Stem vervolgens je shampoo en conditioner op elkaar af om je verzorging ten volle haar werk te laten doen.

Geduld is een schone (haar)deugd

Je haren kammen en drogen, doe je per definitie met de nodige portie geduld. Regel nummer 1: kam je haren nooit als ze nat zijn. Je haarvezels zijn op dat moment extra kwetsbaar omdat ze opgezwollen zijn door het vocht. Een uitzondering op deze haarregel: je mag ze wel kammen als ze nat zijn én er conditioner in je haren zit, maar gebruik ook dan een kam met ver uit elkaar staande tanden of zelfs gewoon je vingers. Kam je haren altijd mee in de groeirichting, zo verwijder je stofdeeltjes en onzuiverheden zoals het residu van stylingproducten én je stimuleert de microcirculatie van je hoofdhuid. Begin bij het kammen steeds geduldig met de puntjes waar de meeste knopen zitten. Doe je dit niet en begin je van aan je haarwortels te kammen, dan breekt je haar af – en dat wil je uiteraard níet. Knopen vermijden? Je haar borstelen én vlechten voor het slapen gaan is een droomscenario.

Pas uit de douche? Neem je tijd en wikkel je haren eerst in een microvezelhanddoek (of oud katoenen T-shirt): dat zorgt voor minder frictie en is dus het liefst voor je haar. Laat je haren vervolgens zoveel mogelijk aan de lucht drogen. Geen tijd? Gebruik je haardroger dan op de koude stand, blijf voortdurend in beweging en houd voldoende afstand van je hoofd.

Zet je haren op dieet

Sterk haar begint op je bord. Met een goede portie proteïne gecombineerd met de juiste hoeveelheid vitaminen, geef je je haar een gezonde basis. Wat de vitamines betreft mag je zowat het volledige eerste deel van het alfabet op het menu zetten: vitamine A, B (vooral voor de biotine), C, D en E zijn belangrijk, maar ook ijzer en zink zijn essentieel. En de beste proteïne-boosters? Die vind je terug in avocado’s, granen, linzen, quinoa, eieren, zeevruchten, vette vis, gezonde oliën en noten.

Ook je haarverzorging kan hier het nodige duwtje in de rug geven. Zo staat gember niet alleen bekend om zijn ontsteking-werende werking, dankzij de vele vitaminen en mineralen die de wortel rijk is, doet het ook je haar heropleven. Voeg daar nog een scheutje honing aan toe en je haar zal na verloop van tijd zichtbaar sterker worden.

Nog op zoek naar goede verzorgingsproducten? Ziehier onze favorieten:

Het Elsève Full Resist gamma van L’Oréal Paris is specifiek geformuleerd met arginine, biotine en Vitamine B5 voor verzwakt haar dat de neiging heeft om af te breken. Je haar meteen een boost geven? Het Elsève Full Resist Power Mask van L’Oréal Paris is het enige masker dat je ook op je haarwortels kunt aanbrengen om je haar over de volledige lijn te versterken. 

De Full Resist shampoo en conditioner van Elsève zijn overal verkrijgbaar aan 3,99€. Het Full Resist Power masker van Elsève is verkrijgbaar bij Di en Kruidvat aan 16,99€.* 

De Ultra Doux Solid Shampoos van Garnier zijn overal verkrijgbaar aan €6,99.* 

Tussen het gamma van Garnier Ultra Doux vind je de shampoo, conditioner en het masker terug van ‘Ginger Recovery’, een lijn speciaal ontwikkeld om dof haar te doen heropleven en sterk te revitaliseren.

De Ultra Doux Ginger Recovery shampoo, conditioner en masker van Garnier zijn overal verkrijgbaar aan 3,29€, 3,29€ en 5,99€.* 

* Aanbevolen verkoopprijs als indicatie voor retailers.