Madeira is één van de beste eilandbestemmingen in Europa en daarvoor won deze Portugese parel al verschillende keren een prijs. Als je hier al bent geweest, begrijp je meteen waarom!

Van een gezellige hoofdstad tot paradijselijke stranden tot sprookjesachtige watervallen; het bloemeneiland heeft voor ieder wat wils. Hier zijn alvast zeven dingen die iedereen moet gezien of gedaan hebben in Madeira.

1. Wandelen op de Ponta do Rosto

Eén van de meest oogverblindende plekjes op Madeira was voor mij zonder twijfel Ponta do Rosto. Dankzij de regenboog aan kleuren staat dit indrukwekkende landschap zelfs in mijn lijstje met favoriete uitzichten in Europa. Dit roodgekleurde landschap ligt in het noorden van São Lourenço Peninsula en zal menig wandelaar en natuurliefhebber bekoren.

Wandel zeker naar het Miradouro de Ponta do Rosta vanwaar je een fenomenaal uitzicht krijgt over het volledige eiland. Dat panorama is niet alleen prachtig bij mooi weer, want een onstuimig klimaat zorgt net voor iets héél mysterieus…

2. Zwemmen met wilde dolfijnen

Als je op vakantie gaat naar een eiland, dan is de kans groot dat je op een bepaald moment ook even in een bootje kruipt. In Madeira is dat dan ook niet anders. Vanuit een sloep krijg je de kans om van dichtbij dolfijnen te spotten. Met wat geluk zie je tijdens je tour ook walvissen, of in ieder geval toch hun gigantische spuitgaten en imposante vinnen.

De échte kers op de taart tijdens zo’n boottour is dat je ook de kans krijgt om met de dolfijnen te zwemmen. Hou je goed vast aan de boot en haal je beste zwem skills boven, maar bovenal: geniet van dit moment. Tijdens mijn zwempartijtje zwom ik op een bepaald moment naast wel twintig wilde dolfijnen!

3. Musea da Baleia

Als er één museum is dat op je to do-lijstje moet staan wanneer je in Madeira bent, is het zeker het Musea Da Baleia. Dit walvismuseum opende voor het eerst zijn deuren in 1990 en werd in 2011 helemaal vernieuwd.

Dankzij interactieve 3D-filmpjes en een fantastische audiotour krijg je een goede inzicht in de walvisjacht die lange tijd erg belangrijk was in Madeira. Het eerste deel van de tentoonstelling is tamelijk luguber, maar in het tweede deel leer je meer over wat voor dieren walvissen en dolfijnen zijn.

4. De ‘Watervalweg’

Als er één bezienswaardigheid is op het bloemeneiland die ik iedereen aanraad, dan is het wel de ‘watervalweg’. Spijtig genoeg heb je wel je eigen auto nodig om deze plek te bereiken, want ander vervoer komt hier niet langs.

Als je vanuit Funchal naar Porto Moniz rijdt, kom je op een bepaald punt een oud baantje tegen die je naar een grot gidst. Nadat je onder deze spelonk bent doorgereden, kom je uit op een kronkelweggetje langs de kustlijn van Madeira. Geniet gerust van de prachtige uitzichten, maar hou je ogen ook op de weg! Uit het niets verschijnt een indrukwekkende waterval waar je gewoon onderdoor kan rijden.

Bij goed weer loont het natuurlijk ook de moeite om even uit te stappen en onder de waterval te gaan staan. Car wash en douche in één: check!

5. Monte Palace

Madeira heeft zijn naam als bloemeneiland niet gestolen. De prachtige fauna en flora kan je overal terug zien, maar de allermooiste bloemen en planten vind je toch in Monte Palace. De leukste manier om hier te geraken is met de kabelbaan van Funchal naar Monte.

De tropische tuinen van Monte liggen op terrasvormige hellingen rond het oude Monte Palace Hotel dat aan het begin van de twintigste eeuw werd gebouwd. Hoe dieper je de tuinen in wandelt, hoe meer magische plekjes je ontdekt. Zo heb je helemaal beneden een prachtig perspectief over Funchal.

6. Ritje op de Toboggan

Als je toch in de tuinen van Monte Palace bent, dan kan je ook wat verder wandelen naar de plaats waar je een ritje kan maken op een Toboggan. Jaren geleden was deze houten slee in Madeira hét vervoersmiddel bij uitstek om sneller beneden te geraken. Tijdens een ritje op de Toboggan begeleiden twee mannen je tijdens de steile afdaling langs de straten van Madeira. Het is een bloedstollende afdaling, maar ik beloof je dat je bij je begeleiders in goede handen bent.

7. Proef eens een glaasje Poncha

Na al dat wandelen, zwemmen en een ritje op de Toboggan heb je zeker en vast een drankje verdient. Als je graag kennis maakt met de lokale specialiteiten van Madeira, dan moet je zeker eens een glaasje Poncha uitproberen. Het is een zoete mix van rum met citroensap, versgeperste sinaasappelsap en honing. Je kan het drankje echt overal op het eiland vinden en intussen vind je er ook allerlei varianten op. Voor een glaasje Poncha betaal je iets tussen €1,50 en €3.

Natuurlijk zijn er nog véél meer fijne dingen om te doen in Madeira, maar toch… Dit blijven mijn absolute hoogtepunten! Met klinkende titels zoals ‘mooiste eiland van Europa’ kan je niet anders dan verliefd worden op deze plek. Fijne vakantie!

Meer reisverhalen van Sam lezen? Checkout zijn blog Check Out Sam!