Lig je ‘s nachts te woelen en te draaien en geraak je maar niet in slaap, ook al ben je moe? Misschien schort er iets aan je avondritueel waardoor je daarna moeilijk de slaap kunt vatten. Ziehier wat je eventueel fout doet.

1. Sporten

Overdag heb je maar weinig tijd om te sporten en dus rep je je ‘s avonds naar de fitness. Goed zo, bewegen is prima, maar let er wel op dat er voldoende tijd zit tussen je work-out en het moment waarop je naar bed gaat, vooral als je een aerobe sport hebt beoefend; het duurt immers nogal een tijdje vooraleer je lichaam tot rust komt en je hartslag opnieuw wat gedaald is. Best is overigens om ‘s avonds eerder een rustige wandeling in te lassen in plaats van een intense sportsessie.

2. Met je werk bezig zijn

Ja, er zijn deadlines en veeleisende bazen, maar je laptop meenemen naar bed om je werkmails te checken of nog vlug dat dossiertje afwerken, is echt geen goed idee. Het bezorgt je alleen maar stress en spanning. Ban de laptop uit de slaapkamer.

3. Een zware maaltijd eten

Een volledige maaltijd eten vlak voor je naar bed gaat, is niet aan te raden. Je lichaam moet druk aan het werk om al dat voedsel te verteren, en ga je neerliggen omdat je wil slapen, dan verloopt de vertering veel moeilijker. Val je bovendien wél in slaap, dan zal die slaap minder kwalitatief zijn. Wacht best een tweetal uurtjes vooraleer je na een copieuze maaltijd het bed induikt.

4. Suiker eten

Van suiker krijg je een – korte – energieboost. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat je beter geen snoep, koekjes en andere suikerrijke snacks eet vlak voor het slapengaan. Uit onderzoek blijkt overigens ook dat suikers en verzadigde vetten ervoor zorgen dat je minder diep slaapt.

5. Alcohol drinken

Drink je graag een glaasje voor het slapengaan omdat je denkt dat dit goed is om in te dutten? Fout! Je zal misschien inderdaad vlugger in slaap vallen, maar alcohol tast je remslaap aan. De remslaap begint ongeveer 90 minuten nadat je in slaap bent gevallen. Als deze niet goed is of te kort duurt, dan ben je de dag erop vermoeid en suf, ook al heb je voldoende uren in je bed gelegen. Dat alcoholische slaapmutsje laat je dus maar beter staan.

6. Nog even je smartphone checken

Ondertussen weet je het wel: ‘s avonds in bed nog even wat social media checken voor het slapengaan, zorgt ervoor dat je minder goed slaapt. Het blauwe licht van je scherm zorgt ervoor dat je lichaam minder melatonine aanmaakt. Melatonine regelt je slaap- en waakritme; als dat verstoord wordt, slaap je gewoon slechter.

7. Naar een enge of spannende film kijken

Als je vaak last hebt van nachtmerries, lijkt het ons nogal logisch dat je vlak voor het slapengaan geen horrorfilm bekijkt. Maar ook zonder nachtmerries is het geen goed idee om na een filmmarathon het bed in te duiken. De spanning weetjewel, je geest is nog niet tot rust gekomen en dat bevordert de slaap niet.