Steekt er in je make-uptasje ook een opgedroogde mascara of brokkelige oogschaduw? Meteen weggooien! Oude make-upproducten verliezen niet alleen hun werking maar kunnen ook ernstige huidproblemen veroorzaken zoals allergische reacties, (oog)ontstekingen, irritaties en huiduitslag.

Woman applies eyeshadow. Nude eye makeup

Make-up heeft net als voedsel een houdbaarheidsdatum. Deze wordt op het product meegegeven in de vorm van een symbool (een geopend potje) en het aantal maanden dat het product – eens geopend – probleemloos bruikbaar is.

Volgend lijstje geeft de gemiddelde houdbaarheidsperiode van make-up aan. Let wel: deze verschilt van merk tot merk, dus best nog even extra checken op het product zelf.

Mascara: 3 maanden

Mascara bederft vrij vlug omdat het risico op bacteriën vrij groot is. Is de mascara opgedroogd, gooi ‘em dan zeker weg, ook al is hij nog niet ‘over datum’. Voeg er in geen geval water bij om het goedje opnieuw vloeibaar te maken. Tenzij je écht een oogontsteking wil forceren.

Blush en poeders: 12 tot 24 maanden

Crèmeblushes bederven vlugger dan andere blushes. De losse poeders gaan het langst mee.

Lippenstift: 18 tot 24 maanden

Sommigen beweren dat je lipstick zelfs tot 4 jaar goed kunt houden, zolang deze maar correct bewaard wordt (in de koelkast bijvoorbeeld).

Foundation: 6 tot 18 maanden

Foundations met een pompje zijn het veiligst omdat deze de kans op ‘besmetting’ met bacteriën kleiner maken.

Concealer: 12 maanden

Maak van jouw concealer geen bron van bacteriën en breng deze niet rechtstreeks op een puistje aan: gebruik hiervoor een wattenstaafje.

Oogschaduw: 12 – 24 maanden

Reinig regelmatig het borsteltje waarmee je de oogschaduw aanbrengt en je hebt tot 12 maanden plezier van jouw favoriete make-up.

Oogpotlood: 24 maanden

Regelmatig scherpen om het potloodpunt proper te houden!

Weet ook dat natuurlijke en organische make-upproducten minder of geen bewaarmiddelen bevatten en dus vlugger kunnen bederven. Verder is het natuurlijk ook belangrijk om jouw make-upborstels regelmatig goed te reinigen en op tijd te vervangen.

makeup maquillage kit (set): palette, brush, eye shadow, powder, lipstick (flat lay)

Durf jij ‘vervallen’ make-up gebruiken? Heb je nog tips om make-up te bewaren? Laat het ons weten!

 

(foto’s istock)