Mama Mieke in filmland (3)

84

17 MEI 2013 | Mieke Wilmssen is in mei onze filmrecensente. Elke week gaat deze vrolijke mama een nieuwe film checken en daarna bezorgt ze ons haar ongezouten verslag. Dankzij haar weet je dus welke film je móet zien… en welke zeker niet. Deze week koos ze – what else- voor The Grate Gatsby.

leo
Deze week moest ik niet lang twijgelen over mijn filmkeuze: The Great Gatsby it was, de verfilming van het boek van F. Scott Fitzgerald en geregisseerd door Baz Luhrmann. In verschillende media werd er deze week uitvoerig over gesproken en mijn nieuwsgierigheid was  dan ook serieus geprikkeld. En ja, ook een avondje met Leonardo zie ik nog wel eens zitten. Het was trouwens een blij weerzien met de topacteur! De film duurde 2 uur en 22 minuten en ik heb geen enkele keer op mijn horloge gekeken. Een goed teken, toch?

1922, New York. Leerling schrijver Nick Carraway (Tobey Maguire) is verslaafd aan drank én gefrustreerd en begint op een dag zijn problemen van zich af te schrijven. In een flashback krijgen we het levensverhaal van Jay Gatsby (Leonardo Di Caprio) te zien, een mysterieuze miljonair naar wie Carraway enorm opkijkt. In de loop van het verhaal wordt onthuld wie Gatsby echt is. Hierbij kom je ondere andere terecht op enkele van Gatsby’s decadente feesten, waar de champagne je bijna letterlijk om de oren vliegt. (Wij hebben de film in 3D gezien!) De sfeer wordt zo overweldigend en bombastisch weergegeven dat het lijkt of je er zelf bij bent. En dan die muziek! Alleen daarvoor zou ik nog eens naar de film gaan kijken. Jay-Z is de producer van de geweldige soundtrack en we horen hem zelf maar ook zijn vrouw Beyonce, Emeli Sande, Lana Del Rey, Florence and the Machine,… in hedendaagse nummers die in een charleston-jasje gestoken zijn maar ook in moderne versies van oude nummers.

Tijdens het liefdesverhaal van Gatsby wordt de spanning mooi opgebouwd naar het einde toe. Op een bepaald moment vraagt de miljonair helaas net iets te veel van zijn obsessie en dat bepaalt mee het einde van het verhaal.

Ik zou zeggen: ga zelf maar kijken! Je zult het je niet beklagen. Ik vind het een topfilm met alle ingrediënten die een film (voor mij) moet hebben: liefde, een beetje humor, leuke muziek, een wijze les, sterke acteurs. (En voor de vrouwen: Leonardo Di Caprio in een retro badpak!)

Tot volgende week!
Mieke