Voor al wie van tropische stranden houdt en ook wel eens een cocktail uit een kokosnoot wil slurpen, moet meteen een retourtje Mauritius boeken. Het eiland heeft alles in de aanbieding voor een zalige en veelzijdige droomvakantie.

1. Relaxen op het strand, actief in het water

Op een tropisch eiland hoort loungen op het strand er natuurlijk absoluut bij, en daarvan word je op Mauritius goed bediend: je struikelt er gewoon over de hagelwitte stranden met palmbomen en een azuurblauwe zee.

De stranden aan de noord- en westkust van het eiland vangen minder wind en regen. Anderzijds zijn de stranden aan de oostkust misschien nog nét iets mooier.

Wil je graag surfen en kitesurfen? Dan is de zuidkust jouw place to be.

En ben je dol op snorkelen en duiken? Dan zit je overal goed; in verschillende baaien kun je tal van tropischevissen, zeeschildpadden en zeedieren ontmoeten.

Om te snorkelen is het Blue Bay Marine Park een topper. Het water is er maar 5 tot 6 meter diep waardoor deze locatie ook geschikt is voor beginnende snorkelaars.

Om te duiken trek je bij voorkeur naar de westkust van het eiland en buiten het rif. Ook zijn er heel wat grotten te ontdekken en zowat honderden wrakken, waaronder ook piratenschepen.

2. Spectaculaire natuur

Natuurliefhebbers kunnen zich vergapen aan de prachtige natuur van Mauritius. Vooral het zuiden en het zuidwesten heeft heel wat te bieden.

Rep je naar het dorpje Charamel, dat omgeven wordt door een natuurgebied waar je meteen twee hoogtepunten kunt bezoeken: de Charamel watervallen die vanaf 80 meter naar beneden donderen en de bloedmooie ‘seven coloured earth’ , een gebied met heuvels die in verschillende tinten rood gekleurd zijn, met dank aan vulkaanuitbarstingen uit het verleden.

Ook de botanische tuinen van Pamplemousses zijn niet te missen: je vindt er onder andere enorme waterlelies en eeuwenoude baobabs.

Het Casela Nature & Leisure Park is dan weer goed om er bijzondere orchideeën en exotische vogels te bewonderen.

Heel apart is ook Ganga Talao, een kratermeer in het binnenland van Mauritius. Het meer wordt ook wel Grand Bassin genoemd, en is voor hindoes een heilige plek. Rondom Ganga Talao kun je daarom verschillende hindoeïstische tempels en beelden vinden.

3. Beroemdheden én couleur locale

Mauritius is veel meer dan enkel maar strand en natuur; het eiland heeft ook enkele sjieke hotspots én couleur locale te bieden. In Grand Baie aan de noordkust zorgen cafés en restaurantjes voor een relaxte sfeer. De plek wordt ook het Saint-Tropez van Mauritius genoemd omdat beroemdheden en jetsetters er graag vertoeven.

 

Voor couleur locale zit je in hoofdstad Port Louis goed. De stad is een smeltkroes van verschillende culturen en je kijkt er de ogen uit. Vergeet vooral niet een bezoekje te brengen aan Bazar Central. Deze levendige markt bestaat al meer dan 200 jaar en behalve fruit, groenten en ander eten kun je er ook te rade gaan bij traditionele kruidenmannen die je van allerlei kwaaltjes afhelpen.

4. Luxe en lekker eten

Mauritius is niet enkel een bestemming voor de rijken. Je vindt er uiteraard high end resorts voor de jetset, maar ook prima luxehotels die verbazend goed betaalbaar zijn, en dat verhoogt de vakantievreugde natuurlijk. En bedenk dat je er ook bijzonder lekker kunt eten. Het eiland was vroeger gekoloniseerd door de Nederlanders, de Fransen en de Britten en samen met de Creoolse en Indische invloeden zorgt dit voor een boeiend menu aan heerlijke en gevarieerde gerechten zoals je die nergens anders kunt proeven.

 

Wat je over Mauritius moet weten:

  • Mauritius is een eiland in de Indische Oceaan, gelegen op 850 kilometer ten oosten van Madagaskar en 1.800 kilometer ten oosten van het Afrikaanse vasteland.
  • Mauritius is amper 70 kilometer lang en 40 kilometer breed, qua grootte vergelijkbaar met de provincie Antwerpen dus.
  • Dat de tropische bestemming Mauritius plots bovenaan het lijstje droombestemmingen van 2018 prijkt, hoeft niet te verbazen. Zo viert Mauritius volgend jaar 50 jaar onafhankelijkheid wat voor extra feestgedruis op het eiland zal zorgen. Ook heeft KLM de dienstverlening naar het eiland recent flink uitgebreid met rechtstreekse vluchten vanuit Schiphol, waardoor je er ook vanuit België makkelijker en frequenter naartoe kunt reizen. Verder wordt het eiland meer en meer bezocht door reizigers die eerst het Afrikaanse vasteland bezochten en daarna de oversteek maken naar Mauritius voor een strandvakantie.
  • Mauritius kent een tropisch klimaat en kan het hele jaar door bezocht worden. Temperaturen schommelen altijd tussen de 24 en 33 graden Celcius, ‘s nachts wordt het zelden koeler dan 15 graden. Alleen in het binnenland en de hoger gelegen gebieden is het nog iets frisser. De seizoenen zijn er omgekeerd aan die van hier; in juli en augustus is het daar ‘winter’ en kan het in sommige gebieden iets frisser zijn. Van december tot mei is er wel een kans op een tropische storm en hevige maar korte regenbuien, al laat ook de zon zich tijdens die periode heel vaak zien.