Ken je Mayenne al? Dit Franse departement ligt tussen Bretagne, Normandië en Loire, op amper 70 kilometer van de Mont Saint-Michel en maar 500 km van België. De streek is bij het grote publiek weinig bekend, maar al wie graag eens van de platgetreden paden afdwaalt en er soms bij toeval belandt, is er dol op. Mayenne is een groene bestemming voor 100% slow toerisme.

 

1. Omdat je de streek op je eigen ritme kunt verkennen

En dat wil dus ook zeggen: met een ‘traag’ vervoermiddel zoals de fiets, boot, te voet of te paard.

110000-LaMayenne-Chateau-Gontier-CreditphotoD.Vernier-MayenneTourisme

Doen: Je stapt op je fiets en volgt de Vélo Francette. Deze fietsroute van meer dan 600 km, die op de Fiets- en Wandelbeurs van Utrecht verkozen is tot fietsroute van het jaar, verbindt Ouistreham in Normandië met La Rochelle aan de Atlantische kust. Meer dan 100 km van de route loopt door het departement Mayenne. Je fietst langs de jaagpaden op het mooie platteland, van sluis naar sluis, tussen historische kunststadjes en kastelen.

Vélorail, Ambrières-les-Vallées, V43, dep53, Pays-de-la-Loire, France 080190-LaMayenne-Credit-Nautilusphotographie-MayenneTourisme

2. Omdat het er nog niet zo druk en toeristisch is

Het is zalig verpozen in de ontelbare middeleeuwse dorpen en karaktervolle stadjes met een divers en authentiek historisch erfgoed.

Sainte-Suzanne-D.Vernier- Mayenne Tourisme

Voorbeeld: Cultuur wordt sinds 1973 elke zomer dichter bij het grote publiek gebracht tijdens Les Nuits de la Mayenne. Op historische locaties worden theaterstukken opgevoerd. De focus ligt op klassieke teksten, die actueler zijn dan ooit. De voorstellingen kun je samen met de inwoners van Mayenne op drie schitterende sites bekijken: Sainte-Suzanne, Jublains en Laval, van 15 juli tot 15 augustus 2017.

Lumi+¿res de Laval1 - -®Kevin Rouschausse-Ville de Laval Les Nuits de la Mayenne +á Saint-Denis-d'Anjou - CP Prisma

3. Omdat je er één bent met de natuur

Voorbeeld: het Echologia-project, een prachtig natuurgebied op nauwelijks 3 km van Laval, is gebaseerd op drie elementen: water, erfgoed en ecologie. Er zijn heel wat activiteiten te beleven zoals wandelen, boogschieten, duiken, zwemmen in een natuurlijk zwembad … En er is keuze uit 30 volledig atypische overnachtingsmogelijkheden: drijvende hutten, boshutten, jagershutten, joerten, wigwams of zelfs een kamer in een oude kalkbranderij, met een ideale akoestiek…

JD-Billaud-Nautilus-Mayenne Tourisme- echologia

 

4. Omdat je graag geniet van de goede dingen van het leven

Neem de tijd om te proeven van de lokale producten tijdens een picknick of in een goed restaurant.

Tourte mayennaise - CP D. Vernier (7)

Voorbeeld: Proef de overheerlijke Entrammes-kaas. Deze geperste, ongekookte kaas met gewassen korst wordt in de Fromagerie Bio du Maine geproduceerd. Entrammes wordt zo gegeten, maar ook in kaasfondue. Een andere lekkernij van Mayenne is de cider van Eric Bordelet. Ultrafijne bubbels, subliem schuim, intense neus, volle smaak en lange afdronk. Een echt gastronomische cider!

5. Omdat iedereen er zijn gading vindt

In Mayenne beleeft jong en oud een actieve en tegelijk ontspannen vakantie.

Laval Plage - Ville de Laval

Voorbeeld: Een bezoek aan Refuge de l’Arche met niet minder dan 1400 dieren! Een unieke site in Frankrijk met verzwakte exotische dieren. De kinderen zullen liefdevol omgaan met de gewonde of achtergelaten dieren. Daarna kan iedereen te voet of met de fiets de jaagpaden aan de rivier Mayenne verkennen en heel wat opsteken van de didactische borden langs het beveiligde parcours.

031501-Refuge de l'Arche-Menil-Cr+®ditphotoJCDruais-SudMayenneTourisme
Meer info: www.mayenne-tourisme.com en www.mayenne-slowlydays.com