Al elf jaar is ze de sterke vrouw achter de populairste voetballer van België. Met het programma Duivelse Vrouwen achter ons en met het EK in het verschiet, maakt Katrin Kerkhofsaka mevrouw Dries Mertens – graag tijd voor een babbel met Steps. “Dries is net geland in de luchthaven. Ik heb nog wel een uurtje voor ik hem moet oppikken.” Kijk eens aan: de ideale voetbalvrouw, als je het ons vraagt!

A photo posted by katkerkhofs (@katkerkhofs) on

Katrin, je hebt er net jouw eerste eigen televisieprogramma, Duivelse Vrouwen, opzitten. Hoe kijk jij daarop terug?

Ik ben enorm gelukkig met de kansen die ik heb gekregen om in dit avontuur te stappen. Het idee om iets te doen met ‘de vrouwen van’ was er al van bij het WK, twee jaar geleden. Ik heb toen een aantal pogingen ondernomen om het tot iets concreets te maken, maar het is er nooit van gekomen. Mijn idee belandde in de vuilnisbak. Tot ik in contact kwam met het productiehuis De Chinezen. Zij luisterden wel vol interesse en waren zelfs heel enthousiast. Ik ben heel trots op het eindresultaat. Dat ik samen met het team zoiets heb kunnen maken, beginnende van een stom idee van mij, geeft voldoening.

Is de presentatrice in jou geboren?

Het voelt alleszins als de start van mijn eigen carrière. We zijn al volop aan het brainstormen over nieuwe ideetjes en nieuwe projecten. Deze keer iets zonder voetbal. Ik wil niet voor eeuwig gezien worden als die voetbalvrouw.

De typische WAG-stempel is bij deze de wereld uit geholpen.

Ik wil niet beweren dat wij megacarrièrevrouwen zijn, maar we kunnen wel méér dan enkel in ons ‘Sois belle et tais-toi’-hokje zitten. Ik wilde met Duivelse Vrouwen vooral tonen hoe het in ons leven echt aan toegaat. Dat je als vrouw kiest om je man te volgen naar het buitenland en je eigen leven on hold zet, moet niet per se slecht zijn. Wij doen dat uit liefde, omdat wij onze mannen zo graag zien. Het gaat gewoon niet anders. Hij heeft een topcarrière en dan moet je je eigen plannen eventjes aan de kant schuiven om er voor hem te kunnen zijn. Pas op, dat wil absoluut niet zeggen dat wij geen sterk karakter hebben en enkel de diva uithangen. Oké, financieel gaat het allemaal makkelijker, maar wij zijn ook maar gewone vrouwen die toevallig in die wereld zijn terechtgekomen.

“Dries krijgt ontzettend veel aandacht en meestal van heel mooie meisjes. Dat is niet altijd simpel.”

Dries is een van de meest populaire Belgische voetballers. Als hij scoort, valt zowat elke vrouw in zwijm. Hoe ga jij daarmee om?

Dries ligt inderdaad goed in de markt. Als vrouw naast zo’n bekende voetballer moet je vooral nuchter zijn en kunnen relativeren. Als je extreem jaloers bent, zie je af. (lacht) Maar goed, ik ben ook maar een vrouw en ik zou liegen, moest ik zeggen dat het me niets doet. Dries krijgt ontzettend veel aandacht en meestal van heel mooie meisjes. Dat is niet altijd simpel. Maar je moet vooral als koppel sterk staan. Dries beseft dat die aandacht heel oppervlakkig is. En als je echt superbekend bent, heb je net minder last van ‘bedreigingen’. Bekendheid zorgt voor een zekere afstand. Maar natuurlijk kan een persoon als Dries niet samen zijn met iemand die heel de dag door zaagt over de tienduizend vrouwen die hem vriendschapsverzoeken sturen op Facebook. (lacht)

Hoe zit het met de échte vriendschappen in de voetbalwereld?

Dries was een laatbloeier in het vak. We waren geen achttien meer toen hij voor het eerst naar het buitenland trok. Ik besloot om mijn studies af te maken en hem in eerste instantie niet te volgen. We hadden een latrelatie en dat werkte. Het heeft er ook voor gezorgd dat mijn vriendinnen van nu nog steeds de vriendinnen van vroeger zijn. Ik heb geen nood om nieuwe vrienden te maken. Als je negentien bent en naar het buitenland trekt, snap ik wel dat je daar vriendschappen zoekt. Niet simpel, denk ik. In de voetbalwereld is alles heel vluchtig. Het kan dat je wordt opgebeld en de dag nadien moet vertrekken naar een ander land. Een hechte band opbouwen in de voetbalwereld is daarom ontzettend moeilijk.

A photo posted by katkerkhofs (@katkerkhofs) on


Iedereen kent jou als ‘mevrouw Dries Mertens’. Maar jij hamert graag op je eigenheid: Katrin Kerkhofs it is.

Klopt. Ik wil me graag profileren als Katrin Kerkhofs. Maar natuurlijk trekt de naam ‘Mertens’ meer aandacht. Tijdens de opnames van Duivelse Vrouwen ben ik nochtans heel streng geweest op het gebruik van mijn eigen naam. Maar in de eerste aflevering ben ik zelf door de mand gevallen. (lacht) Ik bracht Michèle Lacroix (de vriendin van Kevin De Bruyne, nvdr.) een bezoekje in haar hotel. Aan de receptionist zei ik dat hij mocht melden dat Katrin Mertens er voor haar was. En dat terwijl ik dagen voordien zo stoer had gedaan tegen de ploeg: “We gebruiken enkel mijn éigen naam!” (lacht)

We zagen tijdens die aflevering ook dat jij het heel goed deed met Mason Milian, het kindje van Kevin en Michèle. Hoe staat het met jullie kinderwens?

Wij willen ab-so-luut kindjes. En soms denken we: ‘ja, we gaan ervoor!’ Maar als we even realistisch zijn, beseffen we altijd weer hoe tof ons leven nu is, zonder zo’n baby’tje. Als we in Leuven zijn, gaan we graag uit. We willen nog zoveel doen en het onbezonnen avontuur achter ons laten, zien we nog niet zitten. We zijn er niet klaar voor om dat leven op te geven. In de ‘gewone wereld’ is het ook niet abnormaal om op je 27ste nog geen kind te hebben. Maar in de voetbalwereld ben je als jong koppel vaak eenzaam. Je zit in het buitenland zonder vrienden en familie, je leeft heel monotoon. Dan is de stap naar een kindje sneller gezet.

Hoe ben jij die eenzaamheid tegengegaan?

In Napels krijgen we minstens drie keer per maand bezoek vanuit België. Iedereen staat te springen om naar Italië af te reizen. Wij mogen dus heel blij zijn met waar we kunnen wonen. Dit is echt een droom. Moest Dries bijvoorbeeld bij Wolfsburg spelen, zou ik waarschijnlijk wel eenzamer zijn. Ik kan me voorstellen dat het daar veel moeilijker is om je draai te vinden.

Het EK in Frankrijk komt eraan. Wat zijn jouw plannen?

Ik ga een huis huren in Frankrijk, dicht bij Bordeaux. Samen met een grote groep vrienden en familie trek ik erheen. Ik wil koste wat kost alle matchen zien. Het is een avontuur en ik vind het belangrijk om er voor Dries te zijn. Mijn plan is dus om te blijven tot de Belgen eruit liggen.

Wat zijn volgens jou de kansen voor onze duivels op het EK?

Ondanks de moeilijke poule ben ik redelijk zeker dat we sowieso die eerste ronde zullen overleven. Mijn buikgevoel zegt me dat we wel eens heel ver zouden kunnen geraken.

N*rds in Capri #whataview #capritiamo #tb

A photo posted by katkerkhofs (@katkerkhofs) on

De zomer van Katrin Kerkhofs

De lekkerste cocktail is… een Margarita. Ik hou van zure drankjes.

De leukste vakantiebestemming is… California. Ik heb een doorreis gemaakt samen met vriendinnen en later ook nog een stukje met Dries. Prachtig.

Mijn favoriete zomerlook is… een croptop met lange rok. Stijlvol maar toch een beetje sexy.
De lekkerste zomermaaltijd is… eerlijk? Zomer of niet, frietjes van de frituur gaan er bij mij altijd in. (lacht)

De leukste zomeractiviteit is… een brommertje huren in Napels om er de Amalfitaanse kust mee af te rijden.

Tekst: Shauni Deferm. Beeld: Vier.

Dit interview verscheen ook in de Steps van 28 mei.