Feit: ouders kunnen hun leven niet meer inbeelden zonder hun kinderen, ook al brengen ze bewust of onbewust stress met zich. Dat wordt bevestigd door een onderzoek van Groeipakketuitbetaler Infino; maar liefst 39% van de Belgische ouders ervaart een negatieve impact ervaart van (het krijgen van) kinderen op hun mentale gezondheid.

Minder slaap, meer stress en mentaal vermoeid tot kinderen uit huis zijn

Buiten het feit dat deze ouders aangeven minder slaap te krijgen en daarvan het effect voelen (55%), ervaart 53% van hen ook duidelijk meer stress sinds ze (plus)ouder zijn geworden. 51% van hen geeft (ook) aan zich sneller (mentaal) vermoeid te voelen.

Een oplossing kennen en deze toepassen is daarbij nog een ander verhaal. Een vijfde van alle Belgische ouders (18%) geeft toe te weinig aandacht te besteden aan hun persoonlijke (mentale) gezondheid. 38% van de Belgische ouders gaat echter wel aan de slag met een oplossing en plant doelbewust me-time in om zowel aan hun fysieke als mentale gezondheid te werken.

Gelukkig is het niet helemaal slecht nieuws, wel integendeel. Het onderzoek bracht ook enkele roze wolk scenario’s aan het licht:

 • Zo geeft 2 op de 5 Belgische ouders aan oprecht gelukkiger te zijn sinds ze (plus)ouder zijn geworden (38%).
 • 25 % geeft aan dat ze net gezond(er) zijn gaan eten sinds de kinderen er zijn
 • 13% geeft aan minder alcohol te consumeren sinds de geboorte

Tips om stress te vermijden

Met volgende praktische tips kan je zonder veel moeite die eerste belangrijke stappen zetten naar een gelukkige geest in een gelukkig lichaam:

 • Beweeg elke dag 30 min.
  • Dit heb je ongetwijfeld al meermaals gehoord, maar het blijft de basis! Nee je moet niet fanatiek aan de slag in de fitness om de voordelen te plukken, gewoon dagelijks laagdrempelig bewegen is al voldoende. Denk aan wandelen, fietsen, yoga… Meer bewegen helpt je stresspeil te dalen, geeft je meer energie en zorgt ervoor dat je beter kan slapen.
 • Eet seizoensgebonden
  • De natuur heeft oprecht het beste met ons voor. In elk type fruit of groenten zitten bepaalde stoffen die we als mens nodig hebben op het moment dat het van nature geplukt wordt. Zo zit pompoen vol vitamines en mineralen die je weerstand een boost geven. Om precies te zijn: vitamine A, C en E, foliumzuur en ijzer. Al deze voedingstoffen helpen om je natuurlijke afweer te versterken. Een gezonde geest, huist in een gezond lichaam
 • Kies een nieuwe hobby
  • Een nieuwe hobby aanleren vraagt een bepaalde focus. Leren vereist je aandacht. Heb je iets nieuw onder de duim? Succes zet zich steevast om in adrenaline. Een boost die je ervaart als meer energie en een groot gevoel van nut. Bovendien ga je er vaak nieuwe mensen door leren kennen wat altijd een fijn gevoel geeft aan sociale wezens zoals wij.
 • Doorbreek je routine
  • Een mens is te slim om een kuddedier te zijn. Sleur ervaren we dan ook mentaal als heel vermoeiend. Geef jezelf de ruimte om niet iedere dag dezelfde rituelen door te moeten fietsen. Moeilijk? Plan dan af en toe eens een Yes-dag in: een dag waarop je bewust ja zegt op alles wat mensen jou vragen.

 

Bron: Infino