Een race tegen de klok om de deadline van dit stuk te halen en ondertussen lopen de notificaties op mijn smartphone binnen, denk ik eraan dat ik mijn moeder nog moet terugbellen en dat de internetfactuur nog niet betaald is en oh nee, ik moet nog boodschappen doen. Herkenbaar? Mien Gheysens schreef er een boek over.

In een wereld vol afleiding, drukte en torenhoge verwachtingen is aandacht bijzonder schaars geworden. We worden constant afgeleid door onze omgeving en onze eigen gedachten. Wat moet er nog gebeuren? Wat mogen we niet vergeten? We maken ons zorgen over dingen in het verleden of in de toekomst. Onze automatische piloot neemt het stuur van ons over. We blussen brandjes en springen van het ene naar het andere item op onze to-dolijst. Wat voor ons echt belangrijk is, daar komen we vaak niet eens aan toe. Gelukkig er is ook goed nieuws, want aandacht kunnen we trainen. Hoe je dat dan juist aanpakt, beschrijft burn-out- en loopbaanbegeleider Mien Gheysens (30) in haar boek Jouw jaar vol aandacht.

Mien, jij wil mensen helpen om met meer aandacht door het leven te gaan. Wat inspireerde je?

Ik focus me al een aantal jaren op deze materie. Toen ik het boek van Bronnie Ware las, triggerde het mij om verder met dit onderwerp aan de slag te gaan. Ware is verpleegster op de dienst palliatieve zorgen. Ze schrijft over de thema’s waar mensen op hun sterfbed spijt van hebben. Dat zette me aan het denken: waarom zouden we wachten tot een ingrijpende gebeurtenis zoals een ontslag, een scheiding of een burn-out om ons leven in vraag te stellen?

We leven dus met een massaal aandachtstekort, welk effect heeft dat op ons?

Door een gebrek aan aandacht functioneren we op automatische piloot en leven we naar de verwachtingen van anderen en de maatschappij. We leven van weekend tot weekend en van vakantie tot vakantie. Mensen komen zo onbewust vast te zitten in een richting waarin ze eigenlijk niet willen zijn. Dat zie ik bij veel vijftigers die ik als loopbaanbegeleider coach. Ik hoor vaak ‘had ik dit vroeger geweten, dan had ik andere keuzes gemaakt’.

Voor wie is het boek bedoeld?

In de eerste plaats richt ik me tot ambitieuze dertigers die met existentiële vragen worstelen. Wat wil ik nu echt? Wat is voor mij belangrijk? Is dit de partner met wie ik mijn leven wil doorbrengen? Maar het boek is evenzeer iets voor wie bewuster door het leven wilt gaan. Voor wie wilt leven, in plaats van geleefd te worden. Ik wil mensen aansporen om proactief te kijken welke richting ze met hun leven uit willen, ook wanneer alles goed gaat.

(Laura Claessens/foto’s GF & GettyImages)

www.jouwjaarvolaandacht.be/boek 29,95 euro (e-book 14,95 euro)