Wil je graag wat minimalistischer leven, maar lijkt het je een moeilijke opgave? Met deze tips is het een eitje!

1. Bezint eer ge begint

Voor je zomaar van alles begint weg te gooien, moet je even stilstaan en alles in je opnemen en bekijken. Wat zijn de problemen? Moet je altijd een uur zoeken in je keuken naar een bepaald potje? Is je kleerkast een ramp? Of heb je bepaalde items meerdere keren? Als je weet waar de probleempunten liggen, is het makkelijker om eraan te beginnen.

2. Deel per deel

Ga niet overal tegelijk aan het werk, maar pak ruimte per ruimte of kast per kast aan. Als je dat niet doet, verlies je al snel de moed om eraan te beginnen of om het af te werken.

3. Durf weg te gooien

Het haalt niets uit om enkel op te ruimen. Je moet ook dingen durven weg te gooien. Die ene broek die eigenlijk écht niet past, een vaas die je ooit gekregen hebt, maar totaal niet in je interieur past… Probeer los te komen van dat schuldgevoel en doe het gewoon weg.

4. Goed doel

De dingen die je niet meer wil hebben, maar die niet kapot zijn, kan je perfect schenken aan anderen. Je kan het bijvoorbeeld aan een vzw geven of naar de Kringwinkel brengen. Zo ga je nog duurzaam te werk ook.

5. Hou vast aan het minimalisme

Het is niet omdat je nu van alles hebt weggegooid en opgeruimd, dat je opnieuw als een gek moet beginnen kopen wat je niet nodig hebt. Als je zin hebt om je bankkaart boven te halen, ga dan eerst even na of je het item wel echt nodig hebt en de reden waarom je het wil. Is dat omdat je echt niet zonder kan of omdat je een slechte dag hebt?

6. More is less

Het is natuurlijk niet omdat je het met minder wil stellen, dat je niets meer mag kopen. Let er dan wel op dat je voor meer kwaliteitsvolle zaken gaat als je iets nieuws wil. Je gaat dus beter voor duurzamere items, ook al kosten die iets meer.

7. Geef niet op

Nu je de stap naar het minimalisme hebt gezet, is het de bedoeling dat je die levensstijl ook volhoudt. Ga nu en dan dus nog eens na of er dingen zijn die je niet nodig hebt en begin dus nog eens opnieuw met de detox.