M/november is weer in ‘t land

84
Acteur Nick Offermann leent zijn besnorde gezicht ook dit jaar aan Movember.

4 NOVEMBER 2013 | Behaarde bovenlipdragers weten het vast al langer: Movember is weer in ‘t land. Op 1 november schoren mannen (en een occasionele vrouw) baarden en snorren om schoon (sch/l)ip te maken voor de enige echte Movember-snor. In de luchthaven van Brussel gingen reizigers massaal onder het scheermes van oldschool barbier ‘Barbier den Dries’. Wasbar Gent en Lockwood Antwerpen sprongen dan weer op de doe-het-zelfkar met DIY-scheersessies.

Acteur Nick Offermann leent zijn besnorde gezicht ook dit jaar aan Movember.
Acteur Nick Offermann leent zijn besnorde gezicht ook dit jaar aan Movember.

De kale bovenlippen glimmen ons tegemoet vanop talloze voor-en-na portretten op de sociale media. Overal ter wereld schoren mannen zich glad om de resterende dagen van november een snor te laten groeien. Aandacht vragen en fondsen inzamelen voor onderzoek naar prostaat- en teelbalkanker is hun doel. Dertig dagen lang worden deze onbaatzuchtige mannen (Mo – slang voor ‘moustache’ – Bro’s) wandelende en pratende reclameborden. Samen zetten ze mannen aan om zich te informeren over vaak ongeweten gezondheidskwesties.

Tien jaar snorrenmaand

Sinds een bescheiden begin in 2003 in het Australische Melbourne is Movember uitgegroeid tot een wereldwijde beweging. In 2012, namen meer dan 1.1 miljoen Mo Bros en Mo Sistas (ja, ook vrouwen steunen Movember!) deel. Die haalden samen zo’n 113,5 miljoen euro op. In België zamelden 2300 sympathisanten samen 63.000 euro in.

Wil jij je ook bij deze schare besnorden voegen? Om hun steun aan het initiatief te betuigen, snorren te sponsoren of acties te ondernemen kunnen prille Mo Bros en Sistas zich nog de hele maand november registreren op de Movember-website. Nog niet helemaal overtuigd? Misschien kan deze ludieke les in snorrengeschiedenis van acteur en bekende snor Nick Offerman je op andere gedachten brengen.

Enkele kriebelige snorrenfeitjes lees je hier.

Ine D’hoe