Heren, we wéten ondertussen dat jullie er niet van houden wanneer we een comfy ‘harembroek’ dragen en dat jullie de chunky sneaker afschuwelijk vinden. Maar besef goed: ook jullie rijgen de modebloopers in veelvoud aan elkaar. Dit zijn de 12 grootste modeblunders die we écht niet meer willen zien.

1. Je verdrinkt in je pak

De belangrijkste regel is: draag een pak dat past. Veel mannen maken de fout  een pak te kiezen dat te groot is. Maar besef: valt het jasje te breed over je schouders, dan zal er heus niemand denken dat je geweldig brede schouders hebt, eerder dat je een pak van iemand geleend hebt die wél breedgeschouderd is.

Hetzelfde verhaal met een broek die te lang is: het ziet eruit alsof je plots gekrompen bent. Koop een pak dat past, zo simpel is het.

2. Je hebt geen oog voor kwaliteit

Ga ALTIJD voor kwaliteit, ook al betaal je daar iets meer voor: kleren gemaakt uit goedkope stoffen verliezen vlug hun pasvorm, zien er vaak versleten uit en vooral: ze zijn minder aangenaam om te dragen.

3. Je vergeet de accessoires (of je draagt de verkeerde)

Slimme accessoires maken je look compleet, en dat geldt ook voor mannen. Een knappe das, een zonnebril, een sjaaltje… indien goed gekozen, zetten ze de puntjes op de ‘i’ van je outfit.  Maar weet waar je aan begint: je moet natuurlijk wél de juiste accessoires bij de juiste outfits matchen. Een cool pak waar je de verkeerde schoenen bij draagt: fout. Een sportief hemd met een das: nog fouter. Een hoesje voor je telefoon aan je broekriem: crimineel fout.

Indien je het echt niet meer weet: koop bij je outfit meteen passende accessoires en vraag raad aan je vrouw/vriendin/winkelpersoneel.

4. Je denkt dat het niets uitmaakt welk ondergoed je draagt

…en dus kies je in de eerste plaats voor makkelijk, ook al ziet het er niet uit. Gaat die makkelijke onderbroek vaak al ettelijke seizoenen mee en dat merk je aan de stof en pasvorm: niet charmant!

Knoop deze goed in je oren: het is niet omdat je ondergoed verstopt zit onder je kledij, dat je er geen aandacht aan moet besteden. Draag gewoon geen versleten, slecht passend of vuil ondergoed.

Ga er trouwens altijd van uit dat de mogelijkheid bestaat dat iemand je ondergoed zal zien: misschien ben je vrijgezel en heb je vreselijk veel geluk een amoureus avontuurtje te beleven. Of misschien heb je wel heel wat minder geluk en word je met spoed opgenomen in het ziekenhuis. In beide gevallen draag je maar beter goed passend en mooi ondergoed.

5. Je denkt dat een mannendecolleté sexy is.

Niet sexy. Wij herhalen: niet sexy. Echt. We willen die borstharen (of het ontbreken ervan) niet zien. Behalve als je Ryan Gosling bent.

Mad disco dancer in white suit and snake leather boots

6. Je draagt nog steeds hetzelfde als 20 jaar geleden

Dat je lievelingsoutfit 20 jaar geleden überhip was, daar twijfelen we niet aan. Reality check: het is niet omdat je er toen geweldig uitzag in je John Travolta-pak dat die stijl je vandaag ook nog flatteert. Veel mensen klampen zich vast aan de look waarin ze zich cool en hip voelden toen ze jong waren. Maar laten we eerlijk zijn: je bent iets ouder nu, gun je Travolta-pak de rust die het verdient.

7. Je knoopt alle knoopjes dicht.

Breaking news: het is niet omdat er knopjes aan je hemd hangen, dat je ze ook allemaal moet dicht knopen. Laat het bovenste knoopje van je hemd gewoon open.

8. Je laat teveel knoopjes open.

Zie punt 5. Zelfde principe.

9. Je das is te lang. Of te kort.

De juiste lengte? Het puntje van de das hoort net de bovenkant van je riem te raken.

10. Je draagt teveel sieraden

Zware armbanden, grote ringen, opzichtige halskettingen…  Willen.We.Niet.Zien. Kies liever voor één enkel cool armbandje, of een stijlvol horloge. Less is more.

11. Je trekt je broek véél te hoog op.

Vooral mannen met een buikje hebben de neiging hun broek te hoog op te trekken, alsof het een instant vermageringskuur is. Het ziet er belachelijk uit en dat buikje is heus niet miraculeus verdwenen onder die hoge broek. Doe dus niet zo raar en draag je broek gewoon op de juiste hoogte, zijnde de heuphoogte.

12. De klassieker: je draagt sokken in sandalen

Voor alle duidelijkheid: ja, we weten dat modemensen tegenwoordig graag sokken in sandalen dragen. Maar voor alle duidelijkheid: sommige sokken in sommige sandalen zijn hip, en je moet goed weten hoe je deze look moet dragen. Bij twijfel: niet doen.

Tot slot, voor de heren die nu voor de spiegel staan draaien en beseffen dat ze zich schuldig maken aan flink wat fashion crimes: weet dat de ‘foute look’ tegenwoordig bijzonder hip is en dat fashionistas met plezier twee maandlonen neertellen voor ugly sneakers of een ‘marginale’ hoodie. Voel je je goed in je foute outfit en past deze perfect bij wie je bent? Draag deze dan vol zelfvertrouwen en laat je vooral niet van de wijs brengen door de modepolitie. Je ziet, we zijn nog de slechtste niet.

(foto getty images)