Mondmaskers zijn een verlengstuk van onze outfit en we zijn het ondertussen best gewoon om ze te dragen. Maar hoe je het ook draait of keert, ze blijven irritant. Of je nu een stoffen masker draagt, een chirurgisch exemplaar of eentje in neopreen, het liefste zet je – zodra dat kan – het ding zo snel mogelijk af. Met onderstaande tips kun je het leed een beetje verzachten.

Verlos je oren

Heb je lang haar, maak dan twee lage vlechten en steek ze dicht bij je oren vast met een paar speldjes. De elastieken van je mondmasker doe je gewoon rond de knotjes. Of pas het trucje met de paperclip toe: neem een grote papierklem en doe de elastieken erdoor aan weerskanten zodat ze je oren niet meer aanraken achteraan.

Gebrek aan lucht?

De warmte en de vochtigheid die ontstaat achter ‘de schermen’ is onaangenaam, dat zal niemand ontkennen. De nood aan een hap frisse lucht kan je zomaar overvallen. Vooral als je een paar treden omhoog moet kun je het al flink benauwd krijgen. Een gouden tip is om altijd pepermuntjes bij te hebben. Word je een beetje paniekerig, steek dan snel een muntje in je mond. Adem diep in en geniet van de frisse luchtstroom die door je luchtpijp giert.

Geen waas voor je ogen

Bril en mondmasker is niet meteen de beste match. Je glazen dampen sneller aan dan de vooruit in je wagen bij regenweer. Was je bril met water en zeep om aandampen te verminderen. Maar pas op, detergenten kunnen de ontspiegeling van je glazen aantasten. Gebruik ze daarom nooit onverdund! Stop je bril liever even in de afwasbak voor je start met de vaat, dat is ook beter voor je montuur.  Lukt dit niet en blijft de damp hardnekkig aanwezig? Neem dan een stuk tape en plak de bovenkant van het masker vast aan je gezicht. Gebruik hiervoor witte plakband waarmee je kompressen vastkleeft als je een wonde hebt.

Beter praten

Probeer vooral rustig te ademen terwijl je praat. Dat lukt het beste als je de buikademhaling toepast. Deze techniek is zeker geen overbodige luxe wanneer je veel moet tetteren met je mondmasker aan. Hoe kun je dit controleren? Ga in ruglig en plaats een hand op je buik. Duw met je buik je hand naar boven een laat je hand rustig terugzakken. Gelukt? Nu heb je de juiste techniek te pakken om het wat langer vol te houden zonder naar lucht te happen terwijl je erop los babbelt.

Zo, nu heb je geen enkel excuus meer om dat lapje stof aan je kin te laten bengelen!

 

(foto getty images)