Iedereen beach goddess: 9 tips om een dagje strand in schoonheid te overleven

1534

Een strakblauwe hemel, een stralende zon en tropische temperaturen: het is het ideale scenario voor een ontspannen dagje aan het strand. Maar denk jij bij zon, zee en strand vooral ook aan een verwaaid kapsel, een uitgedroogde (verbrande) huid en make-up die overal zit behalve daar waar hij hoort te zitten? Dan zullen onze 9 tips om een dagje strand in schoonheid te overleven beslist welkom zijn. 

1. Waterproof

Het leukste is natuurlijk om tijdens een stranddag even geen make-up te dragen en ‘open en bloot’ van je dag te genieten. Als je echter voor dat extra tikkeltje zelfvertrouwen toch een streepje mascara verkiest, gebruik dan de waterproof versie waarmee je onbezorgd de golven kunt trotseren.

Extra tip: Wist je dat waterproof mascara nog beter werkt met een ‘mascarasandwich’? Zo doe je het: start met een gewone mascara. Daarbovenop breng je nog twee extra laagjes waterproof mascara aan. Handig, want zo voorkom je dat je waterproof mascara je wimpers uitdroogt.

2. Dump de foundation

Geloof ons, foundation heb je écht niet nodig op het strand, tenzij je houdt van zweetstreepjes op je gezicht natuurlijk. Kies liever voor een aangepaste zonnecrème voor het gezicht, dus met een hogere factor en voorzien van verzorgende ingrediënten. Sommige zijn zelfs licht gekleurd waardoor ze alsnog vlekjes en onzuiverheden verdoezelen.

Kun je echt geen afscheid nemen van je foundation? Probeer dan eens een compacte poeder die specifiek gemaakt is om te gebruiken in de zon. Deze zijn iets anders van textuur (want ze mogen niet van je gezicht afglijden zodra je in de zon komt) en bevatten een zonnefilter.

3. Altijd mooi

De foundation laat je achterwege en ook de oogschaduw en lippenstift blijven in je make-uptasje. Betekent dit dat je, behalve met eventueel wat waterproof mascara, ‘puur natuur’ het strand op moet? Helemaal niet! Vervang je lippenstift door een gekleurde lippenbalsem die meteen ook voorzien is van een zonnefilter, lak je nagels – bij voorkeur in een fel kleurtje – en laat je wenkbrauwen bijwerken. Ben je meteen strandproof voor de rest van de zomer.

4. Blijven smeren

Ondertussen weet je natuurlijk al dat je flink moet smeren om huidbeschadiging door de zon te voorkomen. Gebruik een factor die aangepast is aan je huid (hoe lichter je huid, hoe meer bescherming je nodig hebt, hoe hoger de factor moet zijn). Even belangrijk is om je regelmatig opnieuw in te smeren want de combo zon, zee en wind zorgt ervoor dat je sneller verbrandt, en niemand houdt ervan om ‘s avonds rood uitgeslagen naar de beachbar te moeten trekken.

5. Vochtige doekjes

Niets zo vervelend als jezelf net ingesmeerd te hebben en bij het eerste briesje opstuivend zand over je heen te krijgen. Gevolg: je ziet er uit alsof je in het zand bent gaan rollen, en dankzij je zonnecrème blijft dat zand ook nog eens hardnekkig kleven. De oplossing: vochtige doekjes (of make-up doekjes). Ideaal om klevend zand te verwijderen of om je handen na het insmeren even te verfrissen.

6. Verstuiver

Is het echt bakken op het strand? Dan is verfrissing in de vorm van een gezichtsverstuiver geen overbodige luxe. Zo’n spray verfrist en hydrateert; even verstuiven op je gezicht, enkele minuten laten inwerken en voorzichtig deppen. Gebruik de verstuiver ook ‘s avonds om je make-up te fixeren, werkt prima!

7. Haal je zonnecrème er ‘s avonds weer af

Neem na een zonnebad een douche om alle zonnecrème weg te halen; die heeft namelijk de neiging aan je huid te blijven kleven en poriën te verstoppen, ook al zie je dat niet. Gebruik tijdens het douchen ook een zachte scrub en breng daarna een aftersun én een hydraterende crème aan. Want zo’n dagje strand droogt je huid extra snel uit.

Extra tip: Plekjes vergeten in te smeren en daardoor toch verbrand? Uiteraard maak je dan gretig gebruik van een goede aftersun om de huid af te koelen. En voor die extra pijnlijke plekjes: vul een ijsblokjesvorm met aftersun en stop die in de diepvriezer. De ‘aftersunblokjes’ zorgen voor extra verkoeling en verzorging.

8. Velletjes

Het is een hardnekkig misverstand dat je een huid die na verbrand geweest te zijn aan het vervellen is flink moet scrubben. De nieuwe huid die onder de velletjes gevormd is, is namelijk nog heel gevoelig. Scrubben kan niet alleen pijn doen maar ook de huid irriteren en zelfs ontstekingen veroorzaken. Wil je toch wat velletjes weghalen, dan wrijf je er het best lichtjes met een zacht washandje over, zo komen ze zachtjes los.

9. Wel in je vel

Niet iedereen paradeert vol zelfvertrouwen op het strand. Misschien maak je je wel zorgen over dat buikje dat net iets boller staat dan je zou willen, vrees je dat iedereen op je blubberbillen zal letten of wil je absoluut die lovehandles rond je heupen verbergen? Vergelijk je niet met anderen, we hebben allemaal wel iets waar we onzeker over zijn. Investeer in een bikini of badpak dat het beste bij jouw lichaamstype past en waar je je goed in voelt. En tot slot: jij bent de enige persoon die zich druk maakt over je so called ‘foutjes’. Weet dat niets zo mooi is als een flinke portie zelfvertrouwen!

Onze favorieten:

* Gezichtsspray van Babor met licht zelfbruinend effect voor een zonnige glow – 24,90 euro – babor.be

* Caudalie Beauty Elixir: verfrissende face mist met verzorgende ingrediënten – caudalie.com

* Miracle Touch Foundation SPF 30 van Max Factor, met hydraterend hyaluronzuur en zonnefilter – www.maxfactor.com

* Nagellakjes in felle, zomerse kleuren van Essie – www.essie.com

* Waterbestendige zonnebescherming van Nivea voor de gevoelige huid, ook tegen huidreactie voor de zon SPF 50+ – www.nivea.be