Witte vlekjes op je nagels, streepjes of nagelribbetjes… Ben je niet van nature gezegend met mooie nagels en wil je ze niet elke dag verbergen onder een laagje nagellak, dan zorgen deze tips voor een makkelijke oplossing.

Wist je dat de langste nagel ter wereld bijna 2 meter is? De eigenaar van deze rariteit heet Sridhar Chillal. Hij liet de klauwen aan zijn linkerhand 66 jaar lang groeien, nadat een leraar hem zei dat hij nooit voor iets zorg zou kunnen dragen. Naar verluidt heeft hij ze ondertussen laten afzagen. Ze liggen nu ergens in een museum in New York. Van onderstaande weetjes krijg je helaas geen ‘goose bumps’ maar wel mooiere nagels.

Voor spoerwwitte randjes

Om jaloers op te zijn! Van nature spierwitte randjes aan je nagels hebben, is niet iedereen gegeven. Ben je wel die gelukzak, dan merk je dat ze nog witter worden als je je nagels vijlt.

Zijn je nagels vies en verkleurd dan valt het witte randje niet zo op. Geef ze een badje in water met een goede scheut bleekmiddel of citroen. Haal het vuil eronder weg met de punt van je nagelknipper. Je kunt ze ook inwrijven met een beetje tandpasta, maar dan reinig je alleen de bovenkant. Smeer ze nadien in met een beetje nagelolie zodat ze weer mooi glanzen.

Nagels met witte stipjes

Verschijnen er witachtige stippen of streepjes op je nagels? Geen paniek, je hebt niet per se een tekort aan calcium of zink. De vlekjes of streepjes zijn meestal te wijten aan een minuscule beschadiging van je nagelbed. Die kleine letseltjes ontstaan als je bijvoorbeeld je nagelriemen te ruw wegduwt of agressieve producten gebruikt om je nagellak te verwijderen. Nagelbijten helpt natuurlijk ook niet echt. Melk drinken is dus geen oplossing, voorzichtiger zijn wel. Draag eventueel huishoudhandschoenen tijdens de wekelijkse schoonmaak.

In sommige gevallen kan een onderliggende oorzaak de boosdoener zijn. Heb je er vaak en veel last van, vraag het even na bij je dermatoloog, dan ben je zeker.

Gele nagels

Sigarettenrook is nefast voor de kleur van je nagels. De nicotine laat haar sporen na maar dat is een cosmetisch probleem waarvan de oplossing voor de hand ligt.

Gele nagels kunnen ook een medische oorzaak hebben die zeer hardnekkig kan zijn. Schimmel woekert namelijk onder de hoornlaag, het heeft dus niet veel zin om een schimmelwerend crème op je nagel te smeren. Een laserbehandeling kan uitkomst bieden en in het slechtste geval moet je nagel operatief verwijderd worden. De dokter kan je pilletjes geven, maar deze behandeling is langdurig en kan nogal wat bijwerkingen geven.

Verticale nagelribbeltjes

Dat is een volkomen onschuldig fenomeen dat erop wijst dat je nagels wat ouder worden. Ze zijn een beetje uitgedroogd. Geribbelde nagels splijten makkelijker en je krijgt vlijmscherpe kantjes waardoor je vaak blijft haperen. Tip: draag je nylons en heb je gesplitte nagels, voorkom dan gênante situaties en stop altijd een extra paar nylonkousen in je handtas.

Wat kun je er zelf aan doen? Verzorg je nagels extra goed met olie en gebruik geen aceton want dat droogt ze nog meer uit. Even het oppervlak bewerken met een buffervijl kan de ribbeltjes effen schuren, maar de hoornlaag wordt wel dunner.

Succes!