Neem je jezelf ook vaak voor dat je nu écht regelmatig zal sporten en blijven sporten tot dat gegeerde wasbordje er eindelijk is? En hou je telkens weer maar een paar weken vol? Onderzoek toont aan dat het nochtans niet zo moeilijk is om jezelf blijvend te motiveren om te sporten.

De beste manier om gemotiveerd te blijven sporten, zou met geld te maken hebben: hang je de lamzak uit en ben je liever lui in de zetel liggen dan te sporten, dan betaal je dat met harde cash.

Dat blijkt uit een studie van de universiteit van Pennsylvania. Onderzoekers vroegen aan vrijwilligers om gedurende 6 maanden tot 7.000 stappen per dag te zetten. Sommige testpersonen kregen elke dag 1,40 dollar, maar alleen wanneer ze hun doel bereikten. Anderen moesten dan weer 1,40 dollar betalen wanneer ze niet in hun dagelijkse opdracht slaagden.

Het resultaat? De deelnemers die geld konden verliezen door niet te sporten, hadden tot 50% meer succes behaald in het bereiken van hun dagelijkse doelen. Het vooruitzicht geld te verliezen, stimuleert dus om te sporten.

Nu kun je natuurlijk een afspraak maken met jezelf en een potje opzij zetten om euro’s in te deponeren telkens je sportschoenen in de kast blijven staan. Maar laten we eerlijk zijn: dat geld verlies je niet écht, je zal dus minder gemotiveerd zijn om toch maar te gaan sporten. De oplossing komt vanuit digitale hoek: er bestaan namelijk tientallen apps die dat probleem voor je oplossen.

Onze keuze:

GymPact (gratis voor iOS en Google Play). Deze is verbonden met je PayPal-rekening. Elke week maak je de belofte x-aantal workouts te doen. Je kiest ook het bedrag dat je verliest als je je quotum niet haalt. Kies bij voorkeur een bedrag dat een beetje pijn doet als je het verliest, anders werkt de motivatie niet echt.

Het goede nieuws is dat je ook elke week geld kunt verdienen, zolang je je belofte te sporten maar nakomt. Dat geld is afkomstig van leden die hun sportsessie oversloegen en dus een boete betaalden. Het gaat om bedragen tussen de 0,30 dollar en 5 dollar per week, afhankelijk van de hoeveelheid sportsessies die je achter de rug hebt. Dus: hoe meer je sport, hoe meer je verdient. En sport je niet, dan betaal je dat met klinkende munt.

Ben je ziek en kun je niet sporten? Dan hoef je niet te betalen maar de app vraagt om een ziektebriefje door te mailen om zeker te zijn dat je er de kantjes niet van afloopt.

Wat denk je: goed idee of niet?

(foto’s getty)