Wist je dat mannetjesmuggen niet steken? Het zijn dus de vrouwtjes (lap) die ’s avonds hun slag proberen thuis te halen want zij moeten hun eitjes voeden met lekker vers bloed. Blote enkels en armen zijn de favoriete steekplaatsen van deze kleine vampieren. Wil je ‘mosquitoproof’ genieten van een dinertje op je terras, dan zijn deze planten de oplossing! Bovendien versieren ze je tafel of pimpen ze je G&T.

Petunia’s

’s Avonds ruiken deze bloemen het lekkerst en dat is meteen een grote troef want muggen komen net dan massaal tevoorschijn. Ook ander ongedierte zoals motten en dazen vinden de geur overheerlijk. De bloemen lokken de insecten waardoor jij er minder last van hebt. Tip: kies blauwe petunia’s, die geven de meeste geur af en beschermen je daardoor het beste.

Afrikaantjes

Afrikaantjes of stinkertjes zijn niet alleen een uitstekende bodembedekker, ze zijn jouw bondgenoot in de strijd tegen muggenbulten. Ze hebben hun naam te danken aan het aparte geurtje dat ze verspreiden. Dat doordringend bouquet houdt onze tweevleugelige lastpost op een veilige afstand. Gelukkig vinden wij ze wel lekker ruiken.

Lavendel

Meisjes met een bloemenkransje mooi op de haren gedrapeerd kom je vaak tegen in een romantische film of in een reclamespot. Vlecht een lavendelkransje rond je enkel. Het staat niet alleen mooi, je benen zijn ook beschermd tegen bijtgrage beestjes. Ben je geen specialist in vlechtwerk? Zet dan een schaaltje met gedroogde lavendelbloemetjes op je tafel.

Rozemarijn

Als muggen de geur van rozemarijn opsnuiven dan maken ze zich snel uit de voeten. Hang een paar takjes van dit Provençaals kruid op aan de baleinen van je parasol. Ben je toch gestoken, plet een paar blaadjes en wrijf ermee over het bultje. De jeuk verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Basilicum

De blaadjes van deze weelderige plant kun je over je pizza snipperen, maar je kunt er ook zoemende beestjes mee verdrijven. Je moet niet meer de hele avond wild met je armen in het rond zwaaien als je een plantenbak met een paar uit de kluiten gewassen basilicumplanten op je terras plaatst.

Munt

Muggen kunnen niet tegen de scherpe geur van verse muntblaadjes. Zet een paar geurkaarsjes met munt op tafel. Je creëert meteen een sfeervol plekje in je tuin en de geur van de kaars jaagt de beestjes weg.