Multitasken? Niet zo’n goed idee!

302

We zijn er een krak in: onze nagels lakken, tv kijken, luisteren naar wat manlief te vertellen heeft, een grappige foto van de baby op Facebook posten, en ondertussen ook nog eens een dringende mail beantwoorden. En toch moeten we er een beetje mee oppassen. Vandaag de dag is mentale rust een zeldzaamheid geworden.

Handig, zoveel dingen tegelijk doen, maar ook een beetje gevaarlijk.‘Onze hersenen zijn vandaag een ongeleid projectiel dat naar allerlei hoeken wordt getrokken’, zegt Elke Geraerts, doctor in de psychologie, in De Standaard. De doctor schreef een boek ‘Mentaal kapitaal’ over onze hersenen en focust vooral op het belang van rust voor de inhoud van ons hoofd. Op die manier kunnen we risico’s op depressie en burn-out vermijden.

multitask

Singletasken is het nieuwe multitasken

‘Er is niets goeds aan multitasken’, zegt Elke. ‘Multitaskers zijn veertig procent minder productief, terwijl ze denken dat ze veel meer doen. Je kan de indruk hebben dat je tegelijk telefoneert en autorijdt, maar in werkelijkheid doe je maar een van de twee’. Gevolg: je krijgt niets gedaan en dat maakt ongelukkig. Onze focus terugvinden en iets meer singletasken is dus very 2015!

Ziehier 4 tips voor meer rust in je hoofd:

1. Slapen
Cliché, maar een waarheid als een koe. iPhone uit, iPad aan de kant, een boek meenemen naar bed en op tijd slapen. Je hersenen zullen je dankbaar zijn!

2. To-do-lijstjes maken en prioriteiten stellen
We hebben al snel de neiging om eerst alle kleine werkjes op te knappen voor we ons op de grotere toeleggen. Resultaat? Tegen dat je uiteindelijk aan de grote taken komt, is je energie weg en de dag al half voorbij. Kleine taakjes kunnen vaak wel even wachten. Denk eens omgekeerd en begin met het grotere werk.

3. Je eens goed vervelen
Key to succes? Drie kwartier gefocust zijn en dan even je geest laten dwalen. Nietsdoen dus. Even je ogen van het scherm en gewoon een beetje dagdromen. Nadenken. Of een droedel maken. Niets geeft je brein zoveel rust als onnozele tekeningetjes zitten maken. Echt waar!

4. Weg van de wereld
Heel soms mag je eens foert zeggen en even onbereikbaar zijn. Geen mails, geen telefoons, geen Facebook,… je zal merken: de wereld draait door en doden zullen er niet vallen.