Af en toe botsen we op een Instagram-account met werkelijk schitterende foto’s. The World In Faces is er zo eentje. De Australische fotograaf Alexander Khimushin reisde 8 jaar de wereld rond om adembenemende portretten te nemen van mensen die in de meest afgelegen gebieden ter wereld wonen.

Van het bloedhete Afghanistan tot het prachtige Himalaya-gebergte en van het harde Ethiopië tot het traditionele Japan: fotograaf Alexander Khimushin ging naar meer dan 80 landen om er inheemse stammen te fotograferen. Het resultaat is The World In Faces: een fotoreeks die de diversiteit op onze aarde toont.

“Als we realiseren hoe uniek en uitzonderlijk mensen zijn, zullen we meer om elkaar geven”, schrijft Khimushin op zijn website. “We moeten toleranter zijn voor mensen met een andere religie, cultuur of huidskleur.”

De website van de fotograaf staat vol spraakmakende portretten, vaak met een opmerkelijke anekdote. Wij selecteerden 3 opvallende verhalen.

Kilo’s aan parels

face 1
De Nyangatom leven in Zuid-Sudan en Ethiopië. De vrouwen dragen enorm veel kettingen van parels. Ze krijgen hun eerste kettinkje als klein meisje van hun vader. Hoe ouder ze worden, hoe meer kettingen ze dragen. Het is niet abnormaal dat een vrouw verschillende kilo’s aan parels rond haar nek draagt.

Het opmerkelijke dieet

face 3
Het opmerkelijkste ritueel dat Alexander Khimushin meemaakte, wat dat van de Bodi-stam. Elk jaar kiezen de stamleden de dikste man van hun gemeenschap. Enkel mannen mogen deelnemen aan de wedstrijd en om je kandidaat te stellen, moet je 6 maanden leven van de melk en het bloed van koeien. De mannen leven al die tijd alleen in een hutje, waar ze amper bewegen.

Nadat er 6 maanden verstreken zijn, kiest de stam de dikste man. De winnaar krijgt veel respect van de gemeenschap en wordt voor de rest van zijn leven beschouwd als een winnaar.

De eerste vrouw

face 2
In de cultuur van Hamar-stam is polygamie de norm: de mannen zijn met meerdere vrouwen getrouwd. De eerste vrouw geniet haar hele leven van een superieure status in vergelijking met de tweede, derde, vierde,… vrouw. Op de foto staat een eerste vrouw: de bovenste ketting symboliseert haar macht. De 2 andere kettingen wijzen erop dat haar man nog met 2 andere vrouwen getrouwd is.

Dit zijn maar 3 voorbeelden, maar er zijn er zoveel meer! Ga daarom zeker eens een kijkje nemen op de website, het Instagram-account en het Facebook-profiel.

Foto’s: The World In Faces