Zowat alle Griekse eilanden hebben elk hun eigen charme maar het kleine, pittoreske Mykonos heeft nog iets extra’s: zijn trendy nachtleven en hippe bezoekers. Noem Mykonos gerust het Saint-Tropez van de Griekse eilanden of nog beter: het Griekse antwoord op Ibiza.

Lange tijd was Ibiza the place to be waar je als ster graag gezien wou worden en waar je vriendjes kon worden met andere jetsetters. Maar nu Ibiza meer en meer mainstream wordt, zoekt het hippe volkje een andere plek waar ze zowel kunnen relaxen als feesten. De laatste jaren verscheen Mykonos steeds vaker als populaire bestemming op de vipradar.

Mykonos was altijd al hét partyeiland bij uitstek voor de gay scène en de rijkere vakantieganger. Maar nu ook wereldsterren als Katy Perry, Alessandra Ambrosio, Cristiano Ronaldo, Paris Hilton en Russell Crowe er regelmatig gespot worden, is Mykonos hipper dan ooit. En dat hoeft eigenlijk niet te verbazen want het Griekse eiland mag dan een bruisend nachtleven hebben, het is eveneens een heel mooi eiland met een bijzondere sfeer, prachtige stranden én voldoende rust voor als je uitgefeest bent.

Schilderachtig mooi

Op Mykonos is er geen gebrek aan hippe bars en trendy nachtclubs, maar ook als je helemaal niet van feesten houdt, is het eiland een hotspot. Overal blinken witte huisjes met felgekleurde luikjes en deuren in het zonlicht, en dat zorgt voor mooie plaatjes. Het hoofdstadje Chora (of Mykonos-stad) bijvoorbeeld is een labyrint met charmante huisjes, pittoreske steegjes, kleine witte kerkjes en schilderachtige windmolens. Ideaal om er met plezier urenlang in te verdwalen, en dat is ook de bedoeling. Want de warrige lay-out van het stadje was namelijk ooit een bewuste keuze om de piraten zo in verwarring te brengen.

Paradijselijke stranden

Mykonos is amper 86 vierkante kilometer groot en toch vind je op het eiland een waaier aan heel verscheiden zandstranden die er alle beeldig mooi uitzien. Zo is Ornos Beach (in het zuidwesten) weliswaar erg toeristisch maar dankzij de stijlvolle restaurants en bars een leuke plek om even te chillen. Paradise is het bekende zandstrand met de bekende Paradise Beach Club waar vanaf de late namiddag volop gedanst kan worden. Maar op Mykonos is er eveneens volop plaats voor de rustzoeker. Droom je van het alleen-op-de-wereld-gevoel, dan is Agios Sostis Beach (in het noorden van het eiland) een aanrader: geen parasols, strandbedden of restaurants, maar puur natuur, heel veel knusse baaien en bijzonder paradijselijk.

Instafamous plekjes

Een bestemming die zo hip en mondain is als Mykonos, daar wil je mee uitpakken op Instagram natuurlijk. Belangrijk is om vroeg genoeg op pad te gaan: op de vele must see plaatsen kan het vrij druk worden en dan is het moeilijker om een mooi plaatje te maken.

Waar moet je zijn?

 • De kapel van de Panagia Paraportiani kerk, één van de meest bekende kerken van Mykonos en de meest gefotografeerde ter wereld.
 • De smalle straatjes van Little Venice in Chora, het meest pittoreske deel van de stad. De gezellige steegjes monden er uit aan het water en de kleurrijke balkons van de huisjes hangen er over het water.
 • De windmolens van Chora zijn wereldberoemd én telegeniek. Ze waren al te zien in bekende films als Shirley Valentine en The Bourne Identity en vormen een uniek plaatje.
 • Ano Mera, een traditioneel dorp met een reuzegezellig dorpsplein op 8 kilometer van Chora. Trekpleister hier is prachtige het Panagia Tourliani klooster. Opgelet: je moet netjes gekleed zijn vooraleer je er binnen mag.

Wat je nog over Mykonos moet weten

 • Mykonos maakt deel uit van de Cycladen, de Griekse eilandengroep waartoe ook Santorini, Naxos en Paros behoren.
 • Het eiland is 86 vierkante kilometer groot en telt ongeveer 10.000 vaste inwoners.
 • Behalve veel poezen zal je in Mykonos-stad ook tamme pelikanen zien. Ze lopen gewoon door de straten. De pelikaan is de mascotte van het eiland. In de jaren 50 spoelde een gewonde pelikaan aan op het eiland. Deze werd verzorgd en Petros gedoopt; hij was de allereerste pelikaan van Mykonos en werd wereldberoemd. Toen Petros stierf in 1986 was dit voorpaginanieuws in heel Griekenland.
 • Mykonos beschikt over een eigen luchthaven. Vanuit Brussel is het ongeveer 3 uur vliegen.
 • Veel mensen gaan eilandhoppen op de Cycladen; ze combineren daarbij twee of meer eilanden tijdens één reis. De combinatie Mykonos – Santorini – Paros – Chios is heel populair.
 • Mykonos is een stop voor cruiseschepen en daardoor kan het soms best druk zijn in Mykonos-stad.
 • Mykonos kent een mediterraan klimaat, met zachte winters en warme zomers.