Naamkaartjes: van traditioneel tot gek

83
Originele naamkaartjes voor je communie

Tafelschikking: het klinkt een beetje ouderwets, maar eigenlijk heeft het veel voordelen. Vermijd dat de aloude kliekjes samentroepen en maak eens verrassende nieuwe groepen. Zo leren de gasten elkaar beter kennen. Maar geen tafelschikking zonder naamkaartjes. En hoe pak je die aan? Van classy traditioneel tot lekker zot: de mogelijkheden zijn oneindig. Laat je inspireren door deze creatieve voorbeelden.

Viva la tradition!

Houden jullie van een klassiek communiefeest met hagelwitte kleertjes, een idyllische setting en een vijfgangenmenu met alles erop en eraan? Hou dan ook je naamkaartjes klassiek. En neen, daarmee bedoelen we niet saai. Je kan op verschillende manieren variëren en je eigen stempel drukken. Kies bijvoorbeeld voor dik aquarelpapier met een grove korrel voor extra cachet. Of ga voor goudkleurig gelamineerde kaartjes die je feesttafel een extra sparkle geven. Ben je bedreven in kalligrafie? Schrijf de namen dan handmatig in kalligrafie-inkt. Met zo’n ambachtelijk werkje scoor je sowieso! Of versier je naamkaartjes met een mooie strik, een gedroogde bloem, … Zolang het maar binnen het (kleur)thema van je communiefeest past.

Hoekje af

Heb je het gevoel dat je je creativiteit niet helemaal kwijt kan in traditionele naamkaartjes? Geef er dan je eigen toets aan. Niemand verplicht je om wit papier te gebruiken. Geef de naamkaartjes op elke tafel bijvoorbeeld een andere kleur. Als de rest van je tafel sober is, kan je zelfs meerdere kleurtjes door elkaar gebruiken. Je kan je ook helemaal uitleven op de houdertjes. Wat dacht je van een mini-troontje of een schildersezeltje? In (online) hobbywinkels vind je talloze originele houdertjes die instant een glimlach op je gezicht toveren. Je kan ook een bijzondere vorm, zoals een vlinder of vogel, vastzetten in of op de rand van een (wijn)glas. Wil je iets origineels én ecologisch? Begin alvast je wijnkurken te sparen! Maak een inkeping in de lengte en schuif het naamkaartje erin. Zo heb je een spotgoedkoop, praktisch én milieuvriendelijk houdertje. Staat je tafel al veel te vol? Bind je naamkaartjes dan met een mooi lintje aan de stoelen.

Go loco

Niet creatief genoeg? Wil je iets totáál anders? No problemo. Met deze ideeën heb je sówieso iets anders dan op het doorsnee communiefeest. Verzamel de gekste foto’s van je gasten en gebruik die als ‘naamkaartje’. Wellicht vind je al heel wat materiaal op hun Facebookprofielen. Of je vraagt stiekem een hilarische foto aan hun broer, partner, moeder, … Als er wat gelachen en gezwanst mag worden in jouw familie, heb je sowieso een hit! Met een krijtbordje krijg je de artistieke kant van je gasten los. Laat een beetje ruimte rondom de naam, laat wat krijtjes rondslingeren en op het einde van de dag heb je een heleboel (amateur)kunstwerkjes verzameld. Je kan ook een smakelijk naamkaartje voorzien. Verwerk een naamtag in een snoeparmbandje voor de kindjes en maak kleine bestickerde snoepdoosjes voor de volwassenen. Of hang een slinger boven de tafel. Elke gast gaat onder het vlaggetje zitten waarop zijn naam staat. Origineel én feestelijk. Win-win!

Tekst: Anouk Mouton / Foto’s: Unsplash