Naar Diksmuide: de Groote Oorlog als leidraad

BlogDagje uitstay-vacation

Het verhaal van de Eerste Wereldoorlog kan en mag nooit uitverteld worden. Diksmuide trekt met tal van initiatieven opnieuw mee aan die kar. Ook natuurliefhebbers kunnen in dit stukje Westhoek meer dan hun hart ophalen.

1. Voor curieuzeneuzen

Met Feniks2020 kun je de wederopbouw van de Westhoek na de Eerste Wereldoorlog herbeleven. In tien jaar tijd herrees de Westhoek als een feniks uit zijn as. De toepasselijke expo ‘Uit de as herrezen’ is een tijdelijke multimediale tentoonstelling die toont hoe Diksmuide zich heroprichtte na de Eerste Wereldoorlog. Getuigen van het eerste uur nemen je mee doorheen de puinhopen van de stad en vertellen het verhaal van de wederopbouw. Dompel je onder in een 360-graden projectie en waan je in Diksmuide tijdens de wederopbouw. Nog tot eind 2020 in het stadhuis op de Grote Markt. Met de fiets- en wandelroute van Feniks2020 herbeleef je dan weer de wederopbouw in het landschap. Onderweg kom je bijpassende foto’s tegen die je meenemen naar de tijd van toen. Alle routes vind je op: www.flandersfields.be/nl/feniks2020/routes.

2. Voor cultuurfanaten

Ook het Museum aan de IJzer in de IJzertoren vertelt het verhaal van het Belgisch-Duitse front tijdens de Eerste Wereldoorlog. Soldaten, vluchtelingen en burgers aan beide kanten van het front delen hun verhalen. In het museum weerklinkt een duidelijke opdracht: nooit meer oorlog! Naast het uitzicht over het voormalige IJzerfront kan je bovenop de 84 meter hoge toren ook genieten van een schitterend panorama over Diksmuide en de Westhoek.

3. Voor stevige stappers

De Erfgoedwandelroute van Diksmuide is een bescheiden drie kilometer lang. De lakenhandel is inmiddels verdwenen, maar heeft Diksmuide destijds op de wereldkaart gezet. Nu moet je Diksmuide zeker bezoeken om van z’n befaamde boter en kaas te proeven. In het stadscentrum zijn het heropgebouwde belfort en het begijnhof de moeite waard. De kaart – 3 euro – is te verkrijgen bij Toerisme Diksmuide (Grote Markt 6) of online via shop.westtoer.be.

4. Voor groene jongens (en meisjes)

Zin in een flinke portie fauna en flora? Dan mag je natuurdomein De Blankaart zeker niet aan je voorbij laten gaan. Een wandeling door het park of de nabijgelegen IJzerbroeken, via de Blankaartwandelroute (9,6 kilometer), is een leerrijke en verademende ervaring. Om vogels te spotten, hou je halt aan een van de vogelkijkhutten. Bezoek vooraleer je je stapschoenen begint te verslijten zeker eens het bezoekerscentrum De Blankaart (Iepersteenweg). Ook een tochtje met de fluisterboot is een aanrader. Met de geruisloze boot kun je alle hoeken van het Blankaartmoeras ontdekken zonder de dieren op de oevers te verstoren. Pure magie.

5. Voor genietende gezinnen

Provinciedomein De IJzerboomgaard (IJzerdijk 41) is gelegen in de schaduw van de IJzertoren en op wandelafstand van het centrum van Diksmuide. Op het domein zijn er picknickzones, is er een speelzone voor de allerjongsten en zijn er tal van educatieve prikkels. Een hele dag als gezin in dit domein doorbrengen? Geen probleem!

www.toerismewesthoek.be

Tekst: Thomas Rosseel - Beeld: Wouter Verheecke

Terug naar overzicht

Populair

Meer verhalen