Nagelbijters zijn heel perfectionistisch

220

Ben jij een nagelbijter? Of ben je zo iemand die altijd zit te pulken aan neus, huid of haar? Dan is de kans groot dat jij heel perfectionistisch bent.

 

Pulken aan je neus of huid, met je handen in je haar zitten of nagelbijten, het worden ook wel ‘zenuwachtige repetitieve handelingen’ genoemd. Zenuwtrekken dus. Tot gisteren dachten we nog dat nagelbijten, pulken en frunniken symptomen waren van stress. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat er meer achter deze handelingen zit dan we denken.

De studie, die recent gepubliceerd werd in ‘the Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry’ onderzocht een groepje van 24 mensen met ‘zenuwachtige repetitieve handelingen’. Vroeger dacht men dat pulkers, frunnikers en nagelbijters dat deden uit frustratie, verveling of ongeduld. En dat is misschien ook wel vaak het geval, maar nu blijkt dus dat nagelbijters nog een gemeenschappelijke karaktertrek hebben: ze zijn heel perfectionistisch. Perfectionisten kunnen moeilijk relaxen en nietsdoen. Ze willen de zaak voortdurend controleren, hebben nood aan zekerheid en deze vervelende, kleine gewoontes zijn een manier om zich af te reageren.

iStock_000024058658_Medium

Ben jij perfectionistisch? Echte perfectionisten weten: het is niet altijd makkelijk om ermee te leven.

Ziehier vijf dingen die alleen perfectionisten begrijpen:

– je kan het niet laten om voortdurend andere mensen te corrigeren.
– je schrijft een to-do-lijstje in het klad. En dan nog eentje in het net.
– jij bent diegene die altijd goede punten wil scoren.
– alfabetisch, volgens kleur of grootte: jij rangschikt alles.
– je wordt gek van deze foto:
brick-fail