Ben je door het dolle heen omdat je binnen negen maanden je kindje mag verwelkomen? Proficiat! De roze wolk mag dan wel groot zijn, zo is ook de to-dolijst die je nog moet afvinken. Want een baby komt er natuurlijk niet zomaar. Deze checklist helpt jou op weg!

Maand 1

Een positieve zwangerschapstest is leuk nieuws, maar ga voor zekerheid. Bel naar je huisarts voor een bloedafname om te bepalen hoever je al gevorderd bent in je zwangerschap.

Maak ook een afspraak bij een vroedvrouwpraktijk of bij je gynaecoloog voor de eerste echo. Verder alle hens aan dek om een van de gegeerde plaatsjes bij de kinderopvang te bemachtigen!

Maand 2

Breng je werkgever zo snel mogelijk op de hoogte zodat er rekening kan gehouden worden met je afwezigheid tijdens je zwangerschapsverlof. Zo geef je je baas de kans om tijdelijke vervanging te zoeken.

Verder is een goede mond-hygiëne ook belangrijk voor je baby. Maak een afspraak bij de tandarts zodat je bacteriën geen vrij spel geeft;

Maand 3

Tijd om je zwangerschap te bespreken met je ziekenfonds. Hoe zit het bijvoorbeeld met je hospitalisatieverzekering? Of ben je zelfstandige en wil je duidelijkheid over de planning van je zwangerschapsverlof en je vervangingsinkomen? Verzamel nu alle informatie zodat je niet voor onverwachte financiële opdoffers komt te staan.

Maand 4

Die berg strijk, het avondeten op tafel toveren of die vloeren een poetsbeurt geven zijn taakjes die er met een kersverse baby teveel aan zijn. Doe daarom een beroep op kraamzorg. Regel dit in de vierde maand van je zwangerschap via het Agentschap voor Zorg en Gezondheid.

Tip: Ziekenfondsen of hospitalisatieverzekeringen geven vaak onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming voor deze hulp!

Maand 5

In de vijfde maand kan je enkele leuke taakjes afvinken. Zo wordt het tijd om je geboortelijst op te starten en op zoek te gaan naar mooie spullen om je kindje te verwennen en de kinderkamer in te richten.

Heb je trouwens al nagedacht over een naam? Tegenwoordig zijn de populairste meisjesnamen Emma en Olivia. Voor jongens worden vooral Arthur en Noah gekozen.

Maand 6

Een baby kost veel centen maar gelukkig worden ouders ook financieel gesteund. Zo krijg je bij de geboorte van je kind een eenmalig startbedrag van 1.122 euro. Dit kan je ten vroegste aanvragen zo’n vier maanden voor de geboorte van je baby en tot vijf jaar na de geboorte van je kind. Bezorg een attest van je dokter met de vermoedelijke geboortedatum aan je kinderbijslagfonds.

Maand 7

De geboorte van je wonder komt steeds dichterbij. Daarom wordt het ook tijd om na te denken over de geboortekaartjes en de doopsuiker. Vraag prijzen bij verschillende drukkerijen en zoek online naar leuke ontwerpen en creatieve presentaties van je doopsuiker. Wil je het iets alternatiever? Ga dan voor mooie plantjes, een eigen biertje of heerlijke zeepjes.

Vergeet ook zeker geen adressenlijst te maken en de enveloppen voor de kaartjes op voorhand te schrijven.

Maand 8

De laatste loodjes wegen het zwaarst. Daarom wordt het tijd om je moederschapsrust aan te vragen. Zo kan je rustig uitkijken naar de geboorte van je kindje.

Maak ook je vluchtkoffer al klaar zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je baby zich onverwacht vroeger aankondigt.

Maand 9

Ga nog even een laatste keer doorheen je checklist. Is alles geregeld voor de geboorte van je kindje? Staat het bedje klaar? Heb je voldoende luiers in huis? Zijn de kleertjes gewassen en de flessen gesteriliseerd?

Leg de laatste hand aan de voorbereiding voor de thuiskomst van je kindje. Maar vergeet vooral niet het allerbelangrijkste: geniet nog even heel intens van het wonder van je dikke buik, de zacht babyschopjes en neem nog een laatste mooie zwangerschapsfoto!<square>

Tekst: Shauni Deferm – Beeld: Getty Images