Wil je je interieur eens helemaal veranderen, maar heb je geen idee hoe je eraan moet beginnen? Geen paniek! Wij zetten je op weg.

Yellow seat restyling project

1. Wat ben ik beu?

Vooraleer je begint met dingen weg te gooien en nieuwe stuks aan te kopen, moet je even nagaan waarom je wil veranderen. Ben je de stijl, de meubels of de kleuren beu? Of misschien is er nog iets wat je niet leuk meer vindt. Als je weet wat je niet meer wil, kan je gerichter zoeken naar hoe je alles wil veranderen.

2. Wat wil ik veranderen?

Wil je onmiddellijk vanaf nul beginnen of zijn er zaken die mogen blijven? En wil je ook de muren schilderen en een andere vloer of blijft het bij nieuwe meubels? Als je dat weet, kan je beginnen te kiezen.

3. Welke stijl wil ik?

Het is belangrijk om te weten welke richting je uit wil en welke stijl je dus in je interieur wil brengen. Zo zal alles bij elkaar passen en heb je onmiddellijk heel wat minder items om uit te kiezen tijdens het shoppen. Lekker makkelijk!

4. Hoe zal ik alles indelen?

Afhankelijk van de ruimte, moet je je interieur indelen. Zijn er veel hoekjes en kantjes of is er een laag plafond? Dan zijn grote en hoge stukken een no-go. Heb je geen grote ramen? Zorg er dan voor dat je zeker geen stukken voor het raam zet, zodat er genoeg licht binnen kan.

5. Wat vind jij belangrijk?

Ga na voor jezelf wat je belangrijk vindt in de her in te richten kamer. Kook je graag en vaak? Dan wil je waarschijnlijk een groot aanrecht. Hou je van lezen, denk dan eens na over een rustig zithoekje.

6. Hoe zie je het praktisch?

Vooraleer je nieuwe spullen begint aan te kopen, denk je best ook even na over wat je (on)praktisch vindt aan je huidige interieur. Zo kom je te weten waar je zeker rekening mee moet houden.

7. Wat is je budget?

Bedenk op voorhand hoeveel je wil uitgeven aan de nieuwe inrichting. Zo kan je gerichter zoeken naar nieuwe spullen en kom je niet voor verrassingen te staan.

8. Hoeveel tijd heb je?

Is er een bepaalde tijdspanne die je hebt om de kamer opnieuw in te richten of maakt dat niet echt uit? Het is belangrijk dat je niet door tijdsdruk snel-snel beslissingen begint te nemen, want dan is er een grote kans dat je dingen koopt die je eigenlijk toch niet zo mooi vindt. Geef jezelf dus genoeg tijd om over alles na te denken en op inspiratie op te doen.

(Foto Istock)