Nieuwpoort ontdekken met de tips van Maja Leye

1631

Als ze niet op een podium staat om wielerhelden te kussen, is ze vast en zeker aan het genieten van Nieuwpoort. Maja Leye is zot van haar geboortestad en kent er alle hoekjes en kantjes…

B

(c) belga

Jouw favoriete plek in Nieuwpoort?

“Mijn favoriete plek in Nieuwpoort is de havengeul en het staketsel. Het verbindt de jachthaven met de Noordzee en is voor mij de ideale plek om te ontspannen. Als kind ging ik er al fietsen en wandelen met mijn familie, als tiener sprak ik er af met mijn vrienden en nu ga ik er steevast joggen als ik even bij mijn ouders logeer.”

Jouw favoriete plek om iets te gaan drinken?

“The Newport Times (Langestraat 64), een leuke bruine kroeg met antieke meubels, aangepaste muziek en een gezellig sfeer. Zeer populair bij de locals. Er is een uitgebreide bierkaart ( met de Hendrik Geeraerth en Karel Cogge streekbieren) en old school finger food (hardgekookt ei, droge worst,…). Let wel op, The Newport Times is enkel open op vrijdag en zaterdag van 19.00 tot 01.00. Ik ga ook graag naar Brasserie Nieuwpoort (Marktplein 19), deze is 7 op 7 open en de ganse dag door kan je terecht in deze stijlvolle brasserie voor een lekkere hap of een heerlijk drankje. Op het leuke terras met uitzicht op het historische Marktplein in Nieuwpoort is het heerlijk vertoeven in de zomer. In de winter kan je er genieten van verse glühwein bij de haard. En dan is er nog Chagall, met een uitgebreide drank(wijn)kaart, gezellige setting en zicht op zee. Do I need to say more?”

Jouw  favoriete restaurant?

“Botticelli is een vaste waarde. De zaak bestaat al vele jaren maar onderging enkele jaren geleden een facelift. Nu is het een klein beetje Italië in Nieuwpoort. Je kan er terecht voor heerlijke Italiaanse gerechten, wijnen en producten. De kaart varieert steeds maar alle gerechten zijn van een uitmuntende kwaliteit. En je kan er terecht voor aperitivo! Je vindt er mij dus vaak met een heerlijk glas wijn en antipasti.
Grote fan van vlees en/of grill? Dan is Grill The Sailors een top adresje. Gastvrouw Ingrid (mijn tante!) grillt een fijne selectie van vlees en vis ter plaatse in de haard. Je krijgt het geserveerd met een aardappel in de schil, dus echt back to the basics. Heerlijk!”

Jouw favoriete shop?

Maury (Albert-I-laan 164) is een van de vele leuke schoenwinkels in Nieuwpoort. Elk seizoen opnieuw bieden ze een leuke en originele collectie aan. Je kan er verschillende bekende merken vinden zoals Diesel, Replay, Fornarina, Nero Giardini maar ook minder bekende nationale en internationale merken. Vijf jaar heb ik bijna elk weekend als jobstudente gewerkt in deze schoenwinkel. Met een uitgebreide schoencollectie en een grote passie voor schoenen als gevolg…

Op zoek naar een leuk geschenkje voor iemand (of voor jezelf)? Ga dan zeker even langs bij Arabesk. De winkel verkoopt leuke accessoires en antiquiteiten. Eén van mijn eerste horloges kwam Arabesk, weken lang zat ik heel de tijd naar mijn arm te staren, apetrots.

Ferrer is heaven on earth voor ware fashion addicts. Je kan er terecht voor verschillende Belgische en internationale merken. Hoewel het bij mij vaak bij window shopping blijft, ga ik toch altijd even piepen. Zeker als ik samen met mijn zus in Nieuwpoort ben.

Persoonlijk ben ik een grote fan van bio producten en een gezonde levensstijl. Ik was dan ook zeer blij toen Theunisbloem opende in Nieuwpoort. Nu kan ik bio delicatessen op de fiets halen. Dat een jeugdvriend de winkel runt maakt het alleen maar leuker. Jan staat altijd vrolijk achter de toonbank en maakt het een plezier om er te winkelen.”

En het coolste event in Nieuwpoort?

“Elk jaar in de derde week van augustus vinden de Sint-Bernardusfeesten plaats. 3 dagen lang bruist Nieuwpoort-bad, er is een braderie waar alle handelszaken aan deelnemen, straattheater en animatie. Op zondag is er traditioneel de optocht en zegening van de Sint-Bernardushonden. De Sint-Bernardusfeesten trekken altijd duizenden mensen.”

Hoe en waar in Nieuwpoort geniet jij van de natuur?

“Ter hoogte van Nieuwpoort mondt de rivier de IJzer rechtstreeks uit in zee. Op de rechtoever vind je de IJzermonding. De IJzermonding is een prachtig natuurgebied van 130 hectare natuurschoon. Je vindt er slikken, schorren, duinen, strand en polders. Het natuurgebied is toegankelijk met de auto maar je kan ook van de linkeroever de havengeul oversteken met de veerdienst.
En ik hou ook van fietsen. Via de Frontzateroute fiets je over de oude spoorwegbedding (Frontzate) van Nieuwpoort naar Diksmuide. Op een warme zomerse dag is dit een echte aanrader, je vindt er complete rust in de polders.”

Heb je ook tips voor de kids?

“Zonder twijfel, Kinderboerderij De Lenspolder. Het is een oase van rust vol leuke dieren. De kinderboerderij brengt kinderen in contact met dieren en natuur op een leuke, speelse en tegelijk leerrijke manier. De kinderboerderij heeft ook een cafetaria waar je kan picknicken, een klein speelplein en zelfs een bakhuis. Mijn metekindje Elise alvast grote fan!”

Wat verkies je als ‘binnenpret’? Een museum? Een indoor pretpark? Iets anders?

“Het bezoekerscentrum ‘Westfront Nieuwpoort’ is gelegen onder het Koning Albert I-monument en heeft als thema WO I en Nieuwpoort tijdens WO I. Het Koning Albert-I-monument zelf kan ook bezocht en beklommen worden. Het prachtige uitzicht maakt de vele trappen zeker de moeite waard.”

Als je maar één ding kan doen…

“…dan is dat ijsje van cremerie St-Catherine eten op het strand. Heerlijk roomijs en voor mij echt jeugdsentiment. Mijn familie en vrienden weten al dat ik er niet voorbij kan zonder een ijsje te eten.”

Waarom hou je zo van Nieuwpoort?

“Het is mijn thuis aan zee, mijn thuishaven.”

Info. www.nieuwpoort.be

Nieuwpoort_haven32

(c) westtoer