Vijf dingen die je nog niet wist over tanden

218

Je tanden zijn het visitekaartje van je gezicht. Dat je er goed zorg moet voor dragen, weet iedereen ondertussen. Wij verzamelden vijf extra tandenweetjes om nooit meer met je mond vol tanden te staan …

1. Tandpasta bestaat al héél lang

Tandpasta lijkt misschien een relatief moderne uitvinding maar is het niet. De Egyptenaren, de Romeinen en de Grieken maakten al een soort van tandpasta om hun tanden te reinigen. Halverwege, eind 19de eeuw verschenen dan de eerste tandpasta’s in een tube.

2. Jouw tanden zijn uniek

Tanden zijn net als vingerafdrukken: ze passen enkel en alleen bij jou. Wie houdt van crimiverhalen, weet dat tandgegevens een grote rol kunnen spelen bij het achterhalen van iemands identiteit. Wist je trouwens dat ook je tong helemaal uniek is? Elke tong heeft immers zijn eigen tongstructuur.

3. Tanden lijken op ijsbergen

Net als bij ijsbergen zijn ook je tanden niet helemaal zichtbaar. Ongeveer een derde van de tanden zit in het stevige, rozig gekleurde tandvlees.

4. Tandglazuur is supersterk … maar niet onoverwinnelijk

Tandglazuur, de buitenste laag van je tand, is het sterkste deel van jouw lijf, het is zelfs sterker dan je botten. Het glazuur mag dan wel een uitstekende verdedigingsmuur vormen, het is niet onoverwinnenlijk. Suiker en zuren bijvoorbeeld hebben een negatieve invloed op je tandglazuur en kunnen dus voor tandproblemen zorgen. Leuk weetje: Voor 1960 geloofde men dat tandpijn veroorzaakt werd door ‘tandwormen’ die in je tanden woonden. Als de pijn verdween, dan betekende dit dat de worm even aan het rusten was.

5. In laagjes

Je tand bestaat uit verschillende laagjes. Aan de buitenkant bevindt zich het glazuur met daaronder de dentine (tandbeen).  Dentine is opgebouwd uit kanaaltjes met daarin zenuwuitlopers. Dit deel van de tand is dan ook gevoelig. Centraal binnenin de tand zit de pulpa of het ‘levende gedeelte’ van de tanden: een zacht weefsel voorzien van bloedvaten en zenuwen.

Dental teeth - perfect smile woman