Nood aan een zenmomentje? Doe de afwas!

64

Moet je wat stoom aflaten? Ontstressen? Heb je nood aan me-time en mindfullness? Geloof het of niet, maar de goedkoopste, snelste (maar wel niet leukste) oplossing voor instant ontspanning: afwassen!

Een recente studie van de Florida State University heeft aangetoond dat afwassen een positief effect kan hebben op je stressniveau.

Minder nerveus en geïnspireerd

De onderzoekers verzamelden 51 studenten en verdeelden die in twee groepen. De ene groep kreeg de opdracht om mindful de afwas te doen. Een tweede groep deed dienst als controlegroep. Deze studenten deden ook de vaat, maar niet op een mindful manier.

Uit het onderzoek blijkt dat de studenten die mindful de afwas deden na afloop veel minder nerveus waren dan de controlegroep. Ook waren ze een stuk geïnspireerder! Zenuwachtige gevoelens namen met 27% af, inspiratie nam met 25% toe.

Schuim en water

Hoe doe je dat nu, zo zen mogelijk afwassen? ‘Mindfulness’ is het sleutelwoord. Probeer je echt bewust te worden van alle handelingen: de warmte van het water, de geur van het schuim, het sponsje… Niet snel een afwasje doen dus, maar je helemaal focussen op de handelingen, gedachten en gevoelens die je op dat moment hebt.

Interessant! Vanavond eens discussie over wie de afwas wél mag doen?