Er zijn wereldwijd nog veel plekjes die onbekend blijven. Dat is zeker het geval in Oman waar natuurwonderen als nergens anders imponeren. Oman is een top bestemming voor de moderne ontdekkingsreiziger die volgende zeven toppers moet gezien hebben.

1. Ondergrondse speeltuinen

Waar je in eerste instantie niet aan zou denken, Oman heeft adembenemende grotten. Je vindt ze overal. Majls Al Jinn bijvoorbeeld is de tweede grootste grot ter wereld! Ook de mysterieuze Bimmah grot en de Al Hoota grot zijn imponerend.. Deze ondergrondse kamers zijn zeer populair speleologen maar even toegankelijk voor de ‘gewone’ toerist.

Bimmah sinkhole, Oman

Bimmah grot, Oman (foto istock)

 

2. Het verlaten oasestadje

Nog een wonder is Birkat Al-Mawz. Het oude en verlaten oasestadje met zijn lemen huizen is een van de vele haltes tijdens je roadtrip, een schilderachtige plek die vraagt om een fotostop.

Birkat Al-Mawz (foto istock)

Birkat Al-Mawz (foto istock)

3. De warmwaterbronnen van Nakhal

Het Sultanaat heeft een fantastisch klimaat. Het is er altijd warm en alsof dat nog niet voldoet komt er op bepaalde plaatsen warm water uit de bodem. Ontdek Ain al Thawra, de warmwaterbron van Nakhal.

 

Het water is niet alleen warm maar ook mineraalrijk. Het is een gezellige plek, om pootje te baden, te picknicken, te luieren in de schaduw van dadelbomen en de verschillende wadi’s in de omgeving te bewonderen.

4. De aarde in beweging

Oman is een geologisch paradijs waar wetenschappers door bodemonderzoek tot 800 miljoen jaar kunnen teruggaan in de tijd. Dat heeft met de tektonische platen te maken die naar de oppervlakte zijn gestuwd en waardoor stenen vrij liggen waarvan men de eeuwenlange geschiedenis kan aflezen. Het Al Hadjar gebergte is een paradijs voor wie zoekt naar fossielen en andere bijzondere gesteenten.

Akhdar al Jabal, Oman

Akhdar al Jabal (foto istock)

5. Reis naar de prehistorie

Oman ligt al eeuwenlang op het kruispunt van belangrijke handelsroutes. Tientallen bezienswaardigheden getuigen van de rijke geschiedenis. Uit de prehistorie dateren de ‘beehive’ graven in Al Ayn. Deze dodenkamers in de vorm van een bijenkorf, zijn versierd met prehistorische tekeningen en staan ook op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Ibri, Oman - July 5, 2012: The archeological site of Al Ayn, in the Sultanate of Oman, is one of the most complete and well preserved collection of human settlements and necropolises from the third millennium BC.

De site van Al Ayn (foto istock)

6. Het dadeldorp Al Hamra

Wij kennen verschillende soorten appels of peren, maar in Oman kennen ze maar liefst veertig soorten dadels! Elke soort heeft zijn typische smaak en aroma. Proef ze, net als de Omani als lekkernij bij de koffie. Daarenboven zijn ze gezond: vezelrijk, vetvrij, vol natuurlijke suikers, vitaminen en mineralen. Ga absoluut naar het verscholen dorpje Al Hamra en breng er een bezoek aan de dadelplantages.

Ripening red dates on a palm tree

Dadels (foto istock)

7. Wierookbomen lands de Wierookroute

De bedreigde wierookboom groeit wonderwel in het zuiden van Oman.

De wierrookboom (foto istock)

De wierrookboom (foto istock)

Je kunt reizen langs de Wierookroute die door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst is geplaatst. Neem wat wierook mee naar huis als souvenir aan je 1001 nachten reis. Of een flesje ‘Amouage-parfum’, gemaakt van dezelfde wierookbomen. Ook de Sultan van Oman kiest voor dit internationaal gekende parfum.

www.visitoman.be