Bijna 90 procent van de Belgen is het eens: een goede nachtrust is belangrijk. Onderzoek van iVOX in opdracht van slaapspecialist Swiss Sense toont aan hoe belangrijk. Bijna twee derde van de Belgen is namelijk bereid een flinke duit in het zakje te doen als het aankomt op een goede nachtrust.

We willen zelfs meer betalen voor slaap dan voor ons uiterlijk, mentale of fysieke gezondheid. En het gaat nog verder want uit een eerder onderzoek van Swiss Sense bleek dat 52,9% van de Belgen verkiest een nacht lekker slapen ook boven seks. Toch schuilt er zoals bij veel wondermiddeltjes een addertje onder het gras. Op vlak van de uitvoer is er namelijk nog flink wat te winnen.

We spenderen één derde van ons leven in bed. De kwaliteit van onze slaap tijdens die uren, bepaalt hoe we de overige twee derde van ons leven kunnen invullen. Daar hebben wij Belgen geen overtuiging meer bij nodig. Maar een goede nachtrust is niet voor iedere Belg vanzelfsprekend. 15% van de Belgen valt bijvoorbeeld wel eens in slaap op het werk. Wat loopt er dan verkeerd? Slapen is veel meer dan je hoofd neerleggen en je ogen sluiten. Ook de juiste setting is belangrijk en daar blijkt het nog vaak mis te gaan.

De Belg is gehecht aan zijn bed

1 op de 3 Belgen slapen wel eens op de zetel. Geen al te beste slaapplaats; een bed is duidelijk een betere keuze. Het onderzoek toont echter aan dat vier op de tien Belgen hun bed pas na minstens vijftien jaar vervangen. Eén Belg op de vijf slaapt zelfs meer dan 20 jaar in hetzelfde bed, terwijl de gemiddelde levensduur van een matras zo’n tien jaar is. En hoewel experts aanraden zeker elke drie jaar een nieuw hoofdkussen aan te schaffen, wacht bijna de helft (45,8%) tot vijf jaar na de aankoopdatum.

Slaapproducten hebben dus óók een vervaldatum en net die wordt nog te vaak uit het oog verloren. Niet meer uitgerust bij het ontwaken? Ga dan eens na hoe lang het geleden is dat je je hoofkussen of matras hebt vervangen.

Beter slapen tussen schone lakens

Ook al zeggen we flink te willen investeren in een goede nachtrust, simpele en kosteloze veranderingen kunnen al een groot verschil maken. Je slaapt nu eenmaal beter in een schone omgeving. Ventileren blijft daarbij een belangrijke tip. Frisse lucht zorgt voor een aangename geur, betere temperatuur en een verse lading zuurstof.

Ook je dekbed openslaan bij het ontwaken is een must. Bacteriën houden nu eenmaal van warme broeinestjes. Maar ook propere lakens horen bij een goede slaaphygiëne en daar blijkt vaak het schoentje te knellen. 20% van de Belgen verschoont zijn bed slechts eenmaal per maand, terwijl het aan te raden valt minstens één keer per twee weken alle lakens, slopen en liefst ook de matrasbeschermer te wisselen.

Het is oké om liever zonder je partner te slapen

Rondom apart slapen heerst nog steeds een taboe. Voor een goede nachtrust geven wetenschappers echter tal van redenen om het wel te doen. Daarin blijkt 32% van de Belgen al een stapje voor te hebben. Zij durven namelijk toe te geven beter alleen te slapen dan met hun partner.

Bovendien hoeft apart slapen niet te betekenen dat je moet inbinden aan intimiteit. Nachtelijke bezoekjes aan je partner kunnen het één en ander ook net weer wat spannender maken. Slapen is nu eenmaal slapen en niet gestoord worden tijdens die cruciale activiteit, maakt dat je beter uitgerust aan de dag kan beginnen. Weg ochtendhumeur, weg ochtendlijke ruzies. Zo is alleen slapen toch het proberen waard, misschien?

 

Om het belang van een goede nachtrust te benadrukken en te ondersteunen bij de goede uitvoer ervan, komt Swiss Sense in de maand december met de campagne ‘Ook de nacht verdient aandacht’. In een videoserie voelt de slaapexpert Belgen aan de tand over de aandacht die zij geven aan een goede nachtrust. De videoserie is vanaf nu te zien via de website, waar eveneens handige tips en tricks gedeeld zullen worden om in 2021 een goede nachtrust te garanderen.