Ontdek Houthalen-Helchteren: onze zeven tips

1814

Wie Kelchterhoef, Hengelhoef of Molenheide zegt, denkt meteen aan Houthalen-Helchteren. De stad boordevol geschiedenis mag zich rijk rekenen met deze drie bekende recreatiedomeinen. Maar dit is nog niet alles: onze tips.

1. Ontdek het mijnverleden

Limburg en steenkool zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het vroegere hoofdgebouw van de Kempense Steenkoolmijnen, dat nu een cleantech dienstencentrum is, kan je kennismaken met het Limburgse mijnverleden én de toekomst op het vlak van energie en materialen. Stukken uit de collectie van het voormalig museum ‘Ons Mijnverleden’ van dhr. J. De Schutter zijn hier ondergebracht.

2. Shoppen

Gezellig shoppen zonder grote drukte? In Houthalen-Helchteren vind je alles wat je nodig hebt om jezelf en je interieur een geslaagde make-over te geven. De persoonlijke service en de glimlach krijg je er zomaar bovenop! Een namiddag shopplezier is hier nooit veraf. Wedden dat je iets leuks op de kopt tikt?

Onze tips: A.J. Beton (www.baj.be), Immo Wereld (immo-wereld.be), Jeri Decor (jeridecor.be), Mooze Lifestyle Club (mooze.club), Optiek Stephan Truyers (optiekstephantruyers.be), Schoenen ’s Hertogen (schoenenshertogen.be)

3. Het event: Klavertje op de dool

Op zaterdag 13 oktober word je aan de brouwerij Ter Dolen en het domein aan het kasteel van De Dool, ondergedompeld in een middeleeuwse sfeer. Snuister tijdens ‘Klavertje op de Dool’ rond in een middeleeuws dorp en geniet van de ambachten en middeleeuwse activiteiten die er worden getoond.

4. Kasteelbrouwerij Ter Dolen

Sporen uit het verleden duiken op verschillende plaatsen op in Houthalen-Helchteren. Zoals het waterslot Ter Dolen bijvoorbeeld. Tegenwoordig huist in de voorgebouwen van dit kasteel een brouwerij en een gezellig proef- en praatcafé met prachtige orangerie. Proef er zeker eens een van de verschillende Ter Dolen-abdijbieren.

5. Fijne ontspanningsplek

Voor enkele ontspannen uurtjes is het gezinsvriendelijke wandelpark Kelchterhoef, midden in De Wijers, een echte aanrader. Geniet er van een ontspannen wandeling en van de natuur en/of van een lekker hapje eten in hoeve Jan of de Abdijhoeve. De kids kunnen zich volop uitleven in de ecologische en avontuurlijke kinderspeeltuinen en het speelbos.

6. In het spoor van Norbert de eik

Tijdens het Beestige Bomenpad op domein Kelchterhoef neemt de 750-jarige Norbert de eik de kinderen mee op sleeptouw met allerlei weetjes over Kelchterhoef. Het Beestige Bomenpad is 2,1 km lang en gaat langs het speelbos en over de Holle-bollebrug naar allerlei avontuurlijke spelelementen.

7. Proeven: de streekspecialiteiten

Bij een verkennend rondje Houthalen-Helchteren hoort natuurlijk ook proeven van de lokale specialiteiten als balkenbrij (foto), Chocla pralines of een ’t Soorske, een jeugdig bier met een oud karakter. Uiteraard kan je hier ook een wereldkeuken – van Grieks, Spaans, Frans-Belgisch, Italiaans tot Turks – ontdekken in de talloze restaurants en bistro’s. Smakelijk!

Meer weten? Check www.toerismehouthalen-helchteren.be

(tekst: Michaël Meers, foto’s: Houthalen-Helchteren)