665, dat is het ‘geboortejaar’ van Sint-Truiden. Vandaag is de hoofdstad van Haspengouw én de stad van Trudo een bruisende marktstad te midden van een vruchtbare landbouwstreek. Fruit en erfgoed zijn de handelsmerken, sfeer en gezelligheid de troeven. Redenen genoeg dus om eens langs te gaan in Sint-Truiden! Wij zetten alvast enkele tips op een rijtje.

SHOPPEN: Lente-Opendeur en Koopzondag

In Sint-Truiden shop je tussen de historische gebouwen zoals de abdijtoren, de crypte en de academiezaal. Zowel het gebied errond als de Grote Markt staan gekend om de winkels en boetiekjes. Vaak uitgebaat door lokale middenstanders met een persoonlijke service en gericht advies. Net buiten het centrum vind je enkele grote ketens. Naast Shop&Go-parkeerplaaten kan je als bezoeker voor langere duur terecht op de parkeerplaatsen in de winkelstraten en de omliggende pleintjes en straten. Betalend parkeren op de Grote Markt.

Zet zeker in je agenda: Lente-Opendeur (14/3), Koopzondag (28/3) en Supermarkt (4/4). Alles onder voorbehoud en conform van de dan geldende coronamaatregelen.

Onze shoppingtips: Optic Markt, Juweliers Jehaes en Lindebrings. Cynthia Reekmans vereerde hen al even met een bezoekje.

AGENDA: Verlenging Sint-Truiden by Lights

Het lichtspektakel ‘Sint-Truiden by Lights’ nog niet gezien? Goed nieuws, want wegens groot succes is dit verlengd tot en met 21 februari. Een ideale bubbelactiviteit om de stad op een verrassende en originele manier te ontdekken. Na zonsondergang lichten historische gebouwen en monumenten in de hoofdstad van Haspengouw sfeervol op. Plaatselijke kunstenaars vertellen hun verhaal met licht. Dompel je onder in een subtiel lichtspel en beleef hoe een gewone wandeling (5,3 km) een onvergetelijke ervaring wordt.

NATUUR: Tweede grootste fruitstreek van Europa

Sint-Truiden ligt in het prachtige Haspengouw. Wist je dat dit na Zuid-Tirol de grootste fruitstreek van Europa is? Ideaal voor wie tot rust wil komen in de prachtige natuur. Deze streek met talrijke holle wegen, bloemrijke akkers, vergezichten met niets dan groen en af en toe een kasteel of kapel is de gedroomde omgeving voor wie zich één wil voelen met de natuur. Je vindt er rust, stilte en ruimte. De natuur in Haspengouw is apart en mooi, de kerkdorpen zijn stil en rustiek.

ACTIEF: Wandelplezier

Meer dan ooit zijn we massaal aan het wandelen geslagen. Speciaal hiervoor zijn er zeven mooie natuurwandelingen uitgestippeld, langs de mooiste dorpjes en de meest rustieke plekjes in de fruitstreek. Wat denk je van de ‘Groot Genot’ en ‘Botten’-wandeling? Alle wandelplannen – tussen 2 en 10 kilometer – zijn bewegwijzerd en tonen leuke stopplaatsen, picknickplaatsen en bezienswaardigheden op de route.

CULTUUR: Erfgoudwandelingen

Waarom ligt er rond het stadscentrum een groene gordel? Waarom zijn de clubkleuren van STVV geel-blauw? Of wie was de eerste vrouwelijke burgemeester? Een antwoord op deze vragen krijg je tijdens de Erfgoudwandelingen. Via de ingebouwde gps van je mobiel toestel volg je een uitgestippelde route langs tal van interessante erfgoedlocaties. Bij iedere locatie krijg je op de website van Erfgoud boeiende achtergrondinformatie, leuke anekdotes en historische afbeeldingen te zien. Trek dus je wandelschoenen aan of spring op je fiets. De routes vind je op www.erfgoud.be.

 

Bereikbaarheid: Een dagje (shoppen) in Sint-Truiden! Met de auto geraak je er makkelijk en kan je betalend parkeren op de Grote Markt. Vanaf het station wandel je 5 minuten naar het begin van de winkelstraten.

Meer weten: www.visitsinttruiden.be

(Tekst: Michael Meers / Foto’s: Visit Sint-Truiden/Visit Limburg)