Ontdek Aarschot, parel van het Hageland

2152

Cultuur, natuur en shoppingplezier, architecturale blikvangers … Aarschot is de parel van het Hageland

Op de grens van de Kempen en het Hageland en aan de oever van de Demer ligt Aarschot. Deze leuke stad, waarvan het uitzicht gedomineerd wordt door de hoge toren van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, heeft zijn bezoekers heel wat te bieden. Een selectie.

Het Boze Wolf Festival

Genieten van een stevige brok cultuur doe je in CC Het Gasthuis. Doorheen het jaar staan er diverse voorstellingen en expo’s geprogrammeerd. Blikvanger deze maand is het Boze Wolf Festival. Samen met negen andere cultuurcentra organiseert CC Het Gasthuis dit festival al voor de zevende keer. Van 5 t.e.m. 19 maart zijn er 30 voorstellingen in een vrij onbekende discipline: figurentheater. Theater voor jong en oud! Kom, ontdek en beleef …

Shoppen

De shoppingliefhebber komt in Aarschot zeker aan zijn trekken. De vele winkels bieden een persoonlijke benadering. Het moment bij uitstek om de Aarschotse handelszaken te ontdekken, is het gezellige lenteopendeurweekend op zaterdag 23 en zondag 24 maart. Dat is hét moment om de nieuwe trends te leren kennen en je kleerkast klaar te stomen voor de lente en de zomer. Meer info vind je op www.fb.com/aarschotparelt.

Onze tips: Althea (www.althea.be) – Audiomix (audiomix.be) – Deca Kleding (www.decakleding.be) – Euro Decor (www.eurodecor-betekom.be)- Maxim’s Couture (www.maximscouture.be) – Meylandt (www.meylandt.be) – Oud Stadhuis (www.oudstadhuis.com) – Staes (www.huisstaes.com) – Quadro (www.quadro.be) – XL-Mode (www.xl-mode.be)

Prachtig erfgoed

In de schaduw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk ligt het begijnhof. Dit gebouw had eeuwen geleden te lijden onder militaire bezettingen en oorlog. De gebouwen werden toen in verschillende fasen weer opgebouwd en in 1763 voltooid. Uit die tijd werd slechts één vleugel bewaard. Deze werd geklasseerd en volledig gerestaureerd. Must see: in de O.L.V-kerk bevindt zich sinds kort ook een nieuwe, volwaardige beiaard die de naam ‘Vredesbeiaard van Aarschot’ kreeg.

Fiets- en molenparadijs

Wie graag al fietsend een frisse neus haalt, komt hier aan zijn trekken met een fijne afwisseling tussen cultuurhistorische elementen en adembenemende natuurlandschappen. Onderweg kom je ongetwijfeld wel een molen tegen. Met drie windmolens en drie watermolens is Aarschot dé molenstad van het Hageland. Elke deelgemeente heeft een eigen molen. Ze zijn allemaal maalvaardig en te bezichtigen behalve de Witte molen waarvoor er ook restauratieplannen zijn.

Boeiende geschiedenis

Wie wat meer wil weten over de stad Aarschot trekt naar het Stedelijk Museum. De vaste collectie belicht deze Demerstad en haar rijke verleden. De benedenetage dompelt je onder in de Aarschotse geschiedenis. Op de bovenverdieping word je verrast door de pracht van de Demer die zijn stempel drukte op de stad. Terwijl je in Aarschot bent, moet je zeker ook eens ‘den Bruine’, een typisch Aarschots bier, proeven. Enkele decennia geleden verdween het bier van de markt, maar de originele smaak werd teruggevonden en het bier werd opnieuw tot leven gewekt. Je kan het brouwproces van ‘den Bruine’ van nabij volgen in de huisbrouwerij en het afgewerkte product proeven in ‘t Bruine Café.

Meer weten: www.aarschot.be

(tekst: Mieke Vercruijsse, foto’s Toerisme Vlaams-Brabant – Lander Loeckx – Ivan Donchev)