Ontdek Alken

439

Cultuur, natuur, toffe shopping- en horeca-adresjes … : Alken is veel meer dan het bekende bier

Alken behoort tot de Haspengouwse fruitstreek en is een knooppunt van fiets- en wandelroutes. Voeg daar nog de gezellige horecazaken en enkele bijzondere blikvangers aan toe en je weet dat Alken de ideale locatie is voor een korte break!

Cultureel erfgoed

De brouwerij Alken-Maes behoort tot het culturele erfgoed van de gemeente. Tot op vandaag wordt de bekende pils Cristal Alken er nog gebrouwen. Als je in Alken bent, móet je dan ook eens een frisse Cristal drinken. In café Sportwereld op Laagdorp bijvoorbeeld. De zaak werd vorig jaar nog verkozen tot beste café van Limburg! Terug in de tijd ga je in het heemkundige en ambachtelijke museum Zoe was Alleke waar o.a. oude gebruiksvoorwerpen en gerief uit meerdere oude ambachten tentoongesteld worden. Elke tweede zondagnamiddag van de maand open of na afspraak.

Shoppen

Alken mag dan wel geen echte shoppingstraat hebben, dit betekent niet dat je hier op je shoppinghonger blijft zitten. In Alken vind je heel wat mooie ambachtelijke en authentieke winkels. Van mode en accessoires tot zaken voor een kleine of grotere upgrade van jouw interieur over allerhande delicatessen om thuis van te smullen … Wedden dat je aangenaam verrast bent van het kwalitatieve, veelzijdige aanbod? De handelaars geven je graag en met de glimlach het juiste advies zodat je tevreden terug huiswaarts gaat. Of misschien ken je Alken al en wil je graag anderen de Alkense zaken leren kennen? Dan is de Alkense digitale cadeaubon een aanrader. Je ontdekt er alles over op de website www.alkenbon.be.

Onze tips: Aldeko & Dekoning (www.aldeko-dekoning.be), Pigment (www.lakkerijpigment.com), Stoff.be (www.stoff.be), Vuur en Techniek (www.vuurentechniek.be)

 

Sport- en recreatiedomein De Alk

In 2019 is het Limburgse Alken weer gastgemeente voor de Alkenaren van Duitsland en Denemarken. Van 5 t.e.m. 7 april vindt het traditionele verbroederingsweekend plaats met een proevertjestocht en activiteiten rond het sport- en recreatiedomein De Alk. Doorheen het jaar kunnen kinderen zich hier uitleven in de speeltuin. Tijdens de zonnige maanden kan je er o.m. ook – tegen betaling – minigolfen, waterfietsen en rijden met gocarts.

Wandelen in de Mombeekvallei

Op de grens tussen Alken en Hasselt ligt – verscholen tussen beemden en broekbossen – het natuurgebied de Mombeekvallei. Hier wandel je in alle rust in de vallei van de Mombeek, dat zich gedurende eeuwen een weg baande door het landschap. De natuur krijgt weer alle kansen dankzij een uitgekiend natuurbeheer door vrijwilligers van Natuurpunt. Er is een wandelroute van acht kilometer.

(Tekst: Michael Meers, foto’s: gemeente Alken / grf / Magda Hanssen)