Beringen weet iedereen te charmeren

1709

Haar mijnverleden, haar rijk aanbod aan winkels en culinaire lekkernijen … Beringen weet iedereen te charmeren!

Met zijn 46.000 inwoners is Beringen, na Hasselt en Genk, de grootste gemeente in de provincie Limburg. Het mijnverleden is hier nooit ver weg. Maar Beringen heeft nog veel meer te bieden. Lees vooral verder.

Shoppen in hartje Mijnstreek

Wie graag winkelt, is in Beringen even zoet. De gemeente telt een ruim aanbod aan handels- en horecazaken. Uiteraard kan je talloze leuke shopontdekkingen doen in het centrum van Beringen maar daarnaast is er ook het winkelaanbod van de be-MINE Boulevard op de mijnsite.

Onze tips: Albrecht & Co (albrechtenco.be), Bakkerij Kathleen (facebook.com: Bakkerij Kathleen), Diva Fashion (facebook.com/divafashionpaal), Dranken Gijbels (drankengijbelsnv.be), E&R wedding (erwedding.be), Huidcoach Kathleen (schoonheidsinstituutkathleen.be), IR Keukens (irkeukens.be), Looks & Vision (facebook.com/looks.vision), Montana (montanabvba.be), Orselli (orselli.be), Paal 26 (paal26.be), Raamprof (raamprof.be), Stiff Style (stiffstyleonline.be), Stratford Dames & Heren (stratfordberingen.be), The Nightstore (thenightstore.be)

Mijnhappening

De Mijnhappening in het weekend van zaterdag 7 en zondag 8 september staat in het teken van 30 jaar mijnsluiting. Op zaterdag is er een avondwandeling langs verlichte mijngebouwen en wordt deze gebeurtenis herdacht met een unieke lasershow. Op zondag worden de mijngebouwen opengesteld en is er straattheater, muziek, een kunst- en ambachtenmarkt en een multicultureel smakendorp. Het hele programma vind je op www.mijnhappening.be.

 

Actief

Het mijnmuseum moet je absoluut gezien hebben. De avonturenberg kan je niet missen. Ga zeker ook klimmen, zwemmen, snorkelen of duiken. Liever fietsen of wandelen? Vertrek dan op be-MINE voor een tocht over het kolenspoor of door de mijncité. be-MINE, dat is een gevarieerd dagje uit voor het hele gezin! Alle verdere details kun je terugvinden op www.toerismeberingen.be/be-mine.

Natuur

Beringen telt enkele mooie plekjes maar een van onze favorieten is toch wel Blueberry Fields oftewel 12 ha blauwbessen die als een lappendeken verspreid liggen tussen weiden. Een wandeling loopt tussen de plantages in een prachtige natuuromgeving tegen het natuurgebied van de Vallei van de Zwarte Beek. Een bezoek aan Blueberry Fields is ongekend onthaasten in het groen tussen bomen, bessen, vogels en vlinders. Dingen bijleren, ontspannen en genieten van lekkere ambachtelijke producten. Blauwbessen zijn meer dan gezond! Tip: De Vallei van de Zwarte Beek loont zeker de moeite om te verkennen. Een ideale uitvalsbasis hiervoor is bezoekerscentrum De Watersnip in Koersel (Beringen).

Culinaire reis door de cité

Zoveel invloeden, zoveel culturen. Goed voor een wandeling van hapje naar hapje, van Turkije over Polen naar Italië. De Hapjestocht start in het Mijnmuseum. De verhalen hier worden op smaak gebracht met een stevig Koolputtersbier. Daarna bezoek je de Turkse Fatih moskee. In het theehuis ernaast proef je Turkije in elk glaasje. Er zijn zoete koekjes en hartige gebakjes. Vervolgens kruisen nog Poolse en Italiaanse lekkernijen je pad. Reservaties via toerisme@beringen.be, 011 42 15 52.

Meer weten:www.toerismeberingen.be

(Tekst: Michel Vanderfeesten, foto’s: Toerisme Beringen)