Enkele natuur- en erfgoedpareltjes, verrassende (winkel)adresjes, … Boortmeerbeek heeft het allemaal.

De gemeente ligt centraal tussen Mechelen en Leuven. De Dijle vormt het kloppende hart voor heel wat recreatie. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen, zowel aan de oevers van de Dijle als langsheen andere idyllische plekjes. Wij delen graag enkele van onze tips.

Shoppen: Warm welkom

De shoppingliefhebber komt in Boortmeerbeek zeker aan zijn trekken. Zin om je kleerkast, je tuin of je huis klaar te stomen voor de lente en de zomer? Dan zit je goed bij de handelaars van Boortmeerbeek. Je kunt hier rekenen op een vriendelijk welkom en advies op maat. Iedere donderdagmiddag is er in het centrum van Boortmeerbeek markt op het kerkplein. Telkens staan er een tiental kramen die een gevarieerd aanbod aan producten aanbieden.

Onze tips: Bedking Sitoké, Immo Wilfra, Metallooks en TasTToe. Cynthia Reekmans bracht hen alvast een bezoekje.

Ga op ontdekking in Boortmeerbeek!

Enkele natuur- en erfgoedpareltjes, verrassende (winkel)adresjes, … Boortmeerbeek heeft het allemaal. Ga samen met Cynthia Reekmans op ontdekking!

In samenwerking met Metallooks, Immo Wilfra, Bedking Sitoké en TasTToe.

Disclaimer: bij het opnemen van deze video werd rekening gehouden met de verplichte coronamaatregelen zoals voldoende afstand houden, verplichte mondmaskers voor de crew en dubbele micro’s.

Geplaatst door Steps Magazine op Donderdag 22 april 2021

Natuur: Pikhakendonk

Het natuurgebied Pikhakendonk ligt in een rivierlandschap waar honderden planten en dieren een veilig leefgebied vinden. Het gebied kreeg zijn naam van de doornige hagen die er groeien. Het tweede deel van de naam verwijst naar een ‘donk’: een zandige verhoging in het landschap, een duin die ontstaan is tijdens de laatste ijstijd. Het gebied is het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. Volg de zeshoekige bordjes Pikhakendonkwandelpad van Toerisme Vlaams-Brabant. Er is ook een verbinding naar het Ronsdonkwandelpad aangeduid, het wandelpad in het Boortmeerbeeks Broek.

Erfgoed: De Sluis van Boortmeerbeek

De Sluis van Boortmeerbeek is één van de vijf sluizen op het kanaal Leuven – Mechelen. De sluizen op de Leuvense Vaart zijn 18de-eeuwse schutsluizen. Bij dit sluissysteem vormen de scharnierende deuren die de gemetselde kommen afsluiten een V-hoek tegen de waterrichting in. Door de hierdoor opgebouwde druk zijn de deuren zelfsluitend. Dit systeem, ontworpen door Fioravanti da Bologna, werd voornamelijk op kleinere sluizen gebruikt. De puntdeuren op de Leuvense Vaart zijn allemaal naar Leuven gericht, omdat de waterdruk van daaruit het grootst is. De sluis van Boortmeerbeek werd op 5 juli 1996 als monument beschermd omwille van zijn historische waarde. De sluis overbrugt een verval van 2,70 meter.

Actief: Drietorenwandeling

Trek de stapschoenen aan en geniet van de Drietorenwandeling, een route die behoort tot het wandelnetwerk Demer en Dijle. Wandel van kerk naar kerk, van Boortmeerbeek naar Hever en Schiplaken. Je komt langs fraaie historische gebouwen zoals de watermolen van Servaes uit de 17de eeuw en de Donkhoeve, waarvan al sprake was in 1696. Hoewel Boortmeerbeek doorsneden wordt door drie belangrijke verkeersaders kent de gemeente nog heel wat mooie hoekjes en kantjes. Ideaal om al wandelend te ontdekken.

De gemeente Boortmeerbeek is vlot bereikbaar, zowel met de wagen, de fiets als met het openbaar vervoer.

Meer weten: www.boortmeerbeek.be

(Samenstelling: Mieke Vercruysse – foto’s Toerisme Vlaams-Brabant)