Prachtige natuurhotspots, een waaier aan leuke winkel- en eetplekjes, en veel meer … De Maasvallei is verrassend mooi

Van de bron in Frankrijk tot de monding in Rotterdam, stroomt de Maas ook door een stukje Limburg. Daarrond heeft zich met de Maasvallei een prachtig gebied ontwikkeld. De Maas geeft de toon aan maar ook op de oevers is er heel wat te beleven. Fietsers komen hier royaal aan hun trekken maar je kan er ook fijn wandelen, een stukje cultuur meepikken en ook nog eens uitgebreid shoppen. Eten en slapen zijn er al evenmin een probleem: er zijn hotels, heel wat B&B’s en lekkere restaurantjes.

Uitgebreid shoppen

Wie graag en uitgebreid shopt, wordt in de Maasvallei op zijn/haar wenken bediend. Eén van de shoppinghotspots is Maasmechelen waar je o.m. talrijke leuke winkels kan ontdekken op en rond de Pauwengraaf, in Maasmechelen Village en in Shopping Center M2. Deze laatste krijgt overigens een grondige en mooie make-over. “Het wordt een fantastische tussenstop op de Leisure Valley-route en een ideale plek om met het hele gezin te ontspannen, te tafelen en te winkelen“, klinkt het.

Onze tips: Elaisa Wellness (elaisawellness.com), Electro Robe (robe.be), Fietshandel Breuls (breuls.be), Garage Dexters (toyotadexters.be), Reno Ville (reno-ville.be).

2020, het jaar van Van Eyck in Maaseik

Vlaanderen viert dit jaar de grote Vlaamse Meester Jan Van Eyck met een brede waaier aan activiteiten en events. Ook in Maaseik, waar overigens de roots van de beroemde schilder van het Lam Gods liggen, kan je Van Eyck op een hedendaagse en eigenzinnige manier (her)ontdekken. Er komt onder meer een pop-up expo over het leven en werk van Van Eyck, een internationaal graffiti-project met workshops voor jongeren, een straattheater en een thema-expo naast heel wat lezingen, concerten en rondleidingen. Meer op www.maaseik.be/van-eyck-2020.

Nationaal Park Hoge Kempen

In het Nationaal Park Hoge Kempen ontdek je de natuur in al haar glorie want dit is een uniek natuurgebied met meer dan 12.000 hectare bos en heide. Er zijn bijzondere toegangspoorten en het gebied strekt zich in de Maasvallei uit over As, Dilsen-Stokkem, Lanaken, Maaseik en Maasmechelen. Uitgestrekte dennenbossen wisselen af met paarsbloeiende heide, stuivende duinen, grote waterplassen en jawel, zelfs hoge toppen. Eindeloos ontspannen is in het Nationaal Park Hoge Kempen alvast geen probleem: wandelen, fietsen, paardrijden… of gewoon zorgeloos genieten van al dat moois! Op www.nationaalparkhogekempen.be vind je een gedetailleerd overzicht van wat er allemaal te beleven valt.

Intensief genieten in Rivierpark Maasvallei

Centraal in het RivierPark Maasvallei ligt Dilsen-Stokkem, een gezellig stadje aan de Maas waar iedereen op zijn eigen tempo geniet. Het is er heerlijk fietsen en wandelen want in Dilsen-Stokkem vind je heel wat autovrije en vlakke fietswegen. Met de fluisterboot kan je er ook de Oude Maas in alle rust ontdekken. Of wat dacht je van logeren op een kampeervlot? En wie het graag wat spannend heeft, kan zijn waterkunsten uittesten op een wakeboard in het Terhills Cablepark.

 

 

Fun op en aan het water

In Kinrooi vind je enorme waterplassen door de grindwinning en die kregen een recreatieve bestemming: ideaal voor watersporters, boten, stilsloepen en de rondvaartboot. Met het veerpontje steek je, met of zonder fiets, de Maas over naar Nederland en zie je de mooie natuur op de oevers. Kinrooi heeft ook één van de grootste binnenjachthavens in Europa. Vanop het vernieuwde fietspad kan je van het prachtige uitzicht genieten. Zonnen op het dagstrand kan ook en vissers vinden er een droomlocatie op de nieuwe dijk rond het Bastion.

 

Meer weten: www.visitlimburg.be

(Tekst: Franky Hungenaert)