Een bruisende shoppingstad met uiteraard de 3M’s: Muur, Mattentaart en Manneken Pis … Geraardsbergen, dat is authentiek genieten.

Je kunt er gezellig shoppen, wandelen of fietsen, je neervlijen op één van de vele terrassen die de stad rijk is of op zoek gaan naar cultureel erfgoed.

Cultuur: Manneken Pis

Je hoeft niet naar Brussel om Manneken Pis te bewonderen. Het plassende ventje in Geraardsbergen is trouwens ook de oudste. “Toen het Manneken van Brussel aarzelend begon te wateren, had dat van ons al een hele Dender volgeplast”, zo klinkt het in Geraardsbergen. Sinds mei 2016 kreeg deze oudste inwoner een eigen museum in het toeristisch infokantoor Visit Geraardsbergen. In dit museum vind je naast beeldjes vooral de uitgebreide garderobe (meer dan 300 kostuumpjes!) die het Manneken door de jaren heen verzamelde. Rond het Geraardsbergs Manneken Pis werd een broederschap opgericht. De kapitteldag van de Broederschap van Manneken Pis vindt jaarlijks plaats de 1ste zondag van juni gevolgd door de gouden Manneken-Pisworp. De moeite waard!

Hapje Tapje

Geraardsbergen is gekend als een aangename shoppingstad met een veelzijdige mix aan handelszaken. De bekendste winkelstraten om door te flaneren zijn de Lessensestraat, de Grotestraat en de Oudenaardsestraat. Binnenkort pakken de handelaars er uit met twee niet te missen activiteiten. Tijdens Hapje Tapje op donderdag 18 april zijn de winkels langer open, bieden de handelaars een drankje en een hapje aan en wordt het geheel opgevrolijkt met muziek en animatie. Van vrijdag 21 tot en met zondag 23 juni staat de jaarlijkse braderie op het programma. Tip: Stop tussen het shoppen door bij een lokale bakker voor een mattentaart, hét streekproduct van Geraardsbergen.

Natuur: Abdijpark

Een van de mooiste natuurpareltjes in Geraardsbergen is het Abdijpark dat, samen met de abdij, cultuur-historisch beschermd is. In het park staan enkele zeldzame boomsoorten zoals Varenbeuk, Moerbeiboom, Japanse Notenboom en Japanse Honingboom. De indrukwekkende driestammige populier is één van de dikste populieren van België. In het park bevindt zich ook een ijskelder, ingericht als overwinteringsplaats voor vleermuizen.

Ontspannen in De Gavers

Naast de vele bewegwijzerde wandel- en fietstochten kun je vooral in het provinciaal recreatiedomein De Gavers terecht voor een ruime portie actie. De Gavers ligt in deelgemeente Onkerzele, rond een twintig hectare grote waterplas en biedt heel wat ontspanningsmogelijkheden. Je kan er fietsen, wandelen, te water gaan, mountainbiken, strandliggen en eindeloos ravotten. Een waar plezier voor jong en oud en de ideale bestemming voor een daguitstap.

Expo Kunst rond Koers 3

Nog tot en met 15 april kun je in het Koetshuis (Abdijstraat 10) terecht voor de expo ‘Kunst rond koers 3’ van Erwin De Bie. De muur in al zijn glorie terug in de koers en in de Ronde, mogelijks een Tour de France passage over de Muur … en een derde deel van Kunst rond Koers. Een mooie verrassing twintig jaar na ‘Kunst rond Koers’ (1999) en ‘Kunst rond Koers 2’ (2001). Gratis toegang.

 

Meer weten over Geraardsbergen? Check www.visitgeraardsbergen.be

(Tekst: Mieke Vercruijsse)