Spalbeek en Kermt zijn niet meteen twee dorpjes waarvan je denkt dat er veel te beleven en te bezichtigen valt. Toch geven de kleine deelgemeentes van Hasselt je ongelijk …  Cultuur, natuur en shoppen smelten allemaal samen in een rijkelijk geheel. Enkele blikvangers.

De Herkenrodebossen met speelbos

De Herkenrodebossen (162 ha) vormen een groot, maar versnipperd natuurgebied tussen de Hasseltse deelgemeenten Kermt, Stevoort en Spalbeek. De dorpsraad van Kermt heeft samen met andere partners een duurzaam wandelnetwerk aangelegd. Van in de dorpskern van Kermt of aan sportcentrum Ten Hove kun je er twee aangeduide wandelroutes van respectievelijk 4,5 km en 6,5 km volgen. De kinderen kunnen er zich uitleven in een natuurlijk speelbos van 3,7 ha. Je kan er ook buitengewoon kamperen in een tipitent.

Adresjes om van te smullen

Meer dan ooit is het credo ‘Koop Lokaal’. Op de Diestersteenweg, die de twee deelgemeentes met elkaar verbindt, vind je alles wat je nodig hebt. Voor de culinaire fijnproevers zijn er ook tal van mogelijkheden. Voor lekkere ijsjes is De IJsboetiek bijvoorbeeld een aanrader. Je geniet er van ambachtelijk bereid ijs op basis van geitenmelk. Eerder kregen ze de trofee van ‘Lekkerste IJs van Limburg’. Om van de pannenkoeken nog maar te zwijgen.

Ontdek alvast samen met Cynthia Reekmans enkele andere leuke adresjes in Kermt en Spalbeek.

Op stap naar Kermt en Spalbeek: kleine dorpjes, grote mogelijkheden. Ontdek samen met Steps & Cynthia Reekmans hoe cultuur, natuur en shoppen samensmelten in een rijkelijk geheel.

In samenwerking met: Ballet – Kachels en inbouwhaarden, Domo Vastgoed, Interieur Hermans/CS Claes & The Square Kermt

Geplaatst door Steps Magazine op Woensdag 14 oktober 2020

 

Oude muurschilderingen

In Kermt en Spalbeek worden mensen met interesse in cultuur-historisch erfgoed in de watten gelegd. Naast de dorpskerken kan je in Kermt het kapelletje ‘Troost der kleine kinderen’ en in Spalbeek de ‘Onze Lieve Vrouw Boodschapkapel’ (foto) bezichtigen. Deze kapelletjes zijn prachtige antieke bouwwerken waarbij het interieur verrast. In de kapel in Spalbeek ontdek je oude muurschilderingen uit de veertiende eeuw. Eeuwenlang werden deze schilderingen met een dikke kalklaag bedekt. Toevallig werden ze in 1870 ontdekt.

Fiets- en wandelplezier

Niet alleen cultuurliefhebbers maar ook fervente wandelaars en fietsers worden in Kermt op hun wenken bediend. Wanneer je ‘de dreef’ in Kermt afwandelt, maak je kennis met de prachtige natuur. Of wat denk je van het prachtige domein Herkenrode, dat je kennis laat maken met de historische abdijsite en haar prachtige omgeving? In het Belevingscentrum in de stallingen met koetshuis word je op een bijzondere manier ondergedompeld in de geschiedenis van deze abdij. Let wel, door corona is reserveren vooraf verplicht. Ook het bekende Fietsroutenetwerk in Limburg loopt dwars door Kermt en Spalbeek, met diverse startpunten voor zowel lange als kortere routes.

Meer weten: haselt.be/kermthasel.be/spalbeek

Bereikbaarheid: Spalbeek en Kermt zijn de meest westelijke deelgemeentes van Hasselt en zijn gelegen aan de N2, de verbindingsweg tussen Hasselt en Diest.

(Tekst: Michael Meers * Foto’s: Visit Limburg / Monique Abrahams – Nature Photo / gf)