Ontdek Landen, onze zeven tips

1051

In het hart van Brabants Haspengouw ligt Landen: een groene streek met weidse akkers en boomgaarden waar de rijke geschiedenis van Pepijn Van Landen nooit ver weg is. Een bloeiend horecagebeuren en het bezoekerscentrum Rufferdinge met de gerestaureerde watermolen zetten Landen stevig op de fiets- en wandelkaart. Onze tips bij een bezoekje aan Landen.

1. Must visit: Watermolen Rufferdinge

Het bezoekerscentrum van Rufferdinge mét de oude watermolen is de ideale uitvalsbasis voor een verkenning van de streek en het vertrekpunt van heel wat recreatieve wandel- en fietstochten. De watermolen werd in 2006 gedeeltelijk heringericht als streekbezoekerscentrum. Het historische belang van de stad wordt er op een aantrekkelijke manier voorgesteld.

2. Shoppen

Landen heeft op shopvlak alles in huis wat je nodig hebt. Bovendien kan je met je parkeerschijf in een groot deel van de binnenstad twee uur gratis parkeren. Geen zin om met de auto te komen? Geen probleem, want het station bevindt zich op wandelafstand. Combineer dit met de leuke en gezellige horecazaken en beleef een aangename shopnamiddag met je vriendinnen of je partner en/of de kinderen.

Onze tips: Lingerie Naturelle (www.lingerie-naturelle.be), Nodo Naaiatelier (www.nodo-mercerie.be), Mundo Cyclo (www.mundocyclo.be), Garage Pulinx (www.garagepulinx.be), Aulnenhof (www.aulnenhof.be), Argenta (www.argenta.be)

3. Genieten van het goede leven

Het horecaleven in Landen kende vorig jaar een stevige boost. Met de nieuwe brasserie Invivo en de her-opening van Café Carré werd het aanbod stevig uitgebreid. Vergeet zeker ook De Rietgors niet, een brasserie aan natuurgebied De Beemden en vlak bij een knooppunt van wandel- en fietsroutes.

4. Must see: Sint-Jan-De-Doperkerk

Het ongewone ontwerp van deze kerk prikkelt de nieuwsgierigheid. Tijdens een fiets- of wandeltocht moet je zeker even stoppen. Leuk detail: in de toren van de kerk zijn geen trappen. De mensen klommen via een ladder langs het deurtje in het gewelf naar binnen en trokken de ladder achter zich aan.

5. Must do: Vestenwandeling

Deze bewegwijzerde wandeling (3,5 kilometer) neemt je mee naar de geschiedenis van het stadje Landen, waar ooit Pepijn Van Landen (580-640) woonde. Het is de ideale manier om het hart van Brabants Haspengouw, omringd door boomgaarden en eindeloze akkers, te ontdekken. Kijk onderweg ook je ogen uit op de indrukwekkende vierkantshoeves, grafheuvels, Pepijnbronnen en de Sint-Gertrudiskerk.

6. Met de kinderen: Snuffeltocht

Kruis zondag 20 mei met rood in je agenda aan. In en rond Attenhoven vindt er een leuke snuffeltocht plaats: een toffe zoektocht die je al wandelend (1,5 kilometer) of fietsend (10 kilometer) moet uitvoeren. Gratis deelname én een leuke attentie voor elk kind.

7. Het event: Rock Landen

Met Rock Landen heeft deelgemeente Landen een Belgisch alternatief en groen festival op de kalender staan. Rock Landen vindt jaarlijks tijdens het eerste weekend van september plaats. De editie van dit jaar is op 31 augustus en 1 september. Naar goede gewoonte wordt de eerste dag voorbehouden voor de kinderen.

(Tekst: Michael Meers / Foto’s: Toerisme Vlaams-Brabant/Rock Landen)