Een bruisende stad, een walhalla voor shoppingliefhebbers, een goede portie cultuur en heel wat groen … Leuven heeft het allemaal

Deze provinciehoofdstad aan de oevers van de Dijle is dé plaats voor een dagje uit. Met zijn vele overnachtingsmogelijkheden is een meerdaags citytripje trouwens ook een perfecte optie.

Uitgebreid winkelen

De shoppingliefhebber komt in Leuven zeker aan zijn trekken. Ketenzaken, exclusieve kleding- en decoratiewinkels, snuisterwinkels, originele speciaalzaken, afgewisseld met kleurrijke cafés en restaurants, sieren de straten. Elke eerste zondag van de maand is het koopzondag in Leuven. Dan zijn de winkels uitzonderlijk open van 13 tot 18 uur.

Een dagje Leuven gepland? Passeer dan zeker eens bij Heem voor decoratie, bij Colora voor een likje verf en bij 3-2-1 Fit voor wat beweging. Daar val je zeker niet van in slaap! Tenzij je natuurlijk een bezoekje brengt aan Auping Store. Cynthia Reekmans testte de zaken voor ons uit.

 

 

 

 

Wintertijd

Nergens beter om de koude dagen van het jaar door te brengen, dan in de gezelligheid van de Leuvense binnenstad. Beleef er vele gezellige winteractiviteiten zoals de wintertuin op de Grote Markt, kerstconcerten, lekker eten aan hippe foodtrucks, een lichtparcours en winterse wandelingen om de eindejaarssfeer in de stad op te snuiven. Info: www.wintertijdinleuven.be.

Museum M

M springt in het oog met een mix van oude en hedendaagse kunst in het historische centrum van Leuven. Toparchitect Stéphane Beel ontwierp een strak museumcomplex rondom het oude stadsmuseum Vander Kelen-Mertens. Het museum is een ideale ontmoetingsplaats voor jong en oud, compleet met een centrale binnentuin en het dakterras dat een adembenemend uitzicht biedt over de skyline van Leuven. Na 200 jaar telt de M-collectie vandaag meer dan 52.000 werken, met een focus op Leuven en Brabant. Nog tot en met 26 januari 2020 geniet je er van de tijdelijke expo ‘Borman en Zonen, de beste beeldsnijders’. Het is de allereerste overzichtstentoonstelling rond deze meester-houtsnijder en zijn familie.

De Runnin’City app

Zin om de stad op een sportieve manier te ontdekken? Dan is de Runnin’City app zeker iets voor jou. Deze gratis app combineert lopen met sightseeing. Zo werkt het: je downloadt de app, geeft je locatie in en kiest een route. Een stem leidt je naar het dichtstbijzijnde punt op die route en je bent vertrokken. Telkens je een bezienswaardigheid passeert, krijg je er info over. Voor Leuven zijn er vijf verschillende routes beschikbaar.

 

 

 

 

De Kruidtuin

Breng een bezoekje aan de Kruidtuin van Leuven, één van de oudste botanische tuinen van België. De universiteit van Leuven legde hem in 1738 aan voor haar studenten geneeskunde. Liefhebbers van planten en kruiden kunnen hun hart ophalen aan de uiteenlopende collecties. In het serrecomplex van maar liefst 450 m² vind je naast tal van kruidachtige planten, kruiden, water- en kuipplanten, ook een verscheidenheid van tropische en sub-tropische soorten.

Leuven is prima te bereiken met het openbaar vervoer, de fiets en de wagen. Met de online infotool ‘Leuven je geraakt er zo’ vind je in een handomdraai jouw ideale manier om naar de stad te komen. (www.zonaarleuven.be)

Meer weten: www.visitleuven.be

 

(Tekst: Mieke Vercruijsse Foto: Toerisme Leuven)