Schilde en ‘s-Gravenwezel, voor elk wat wils

888

Als ’s-Gravenwezel (mét streepje) de Parel der Voorkempen is, dan is Schilde beslist de oester. En ook Schilde-Bergen mag er wezen. De welstellende gemeente Schilde baadt in het groen en heeft voor ieder wat wils.

Op de agenda

Regelmatig pakt Schilde uit met een verscheidenheid aan fijne activiteiten die zowel jong als oud aanspreken. Cultuurliefhebbers houden best de programmatie van Werf 44, het cultuurcentrum van Schilde in het oog. Amateurs van kunst en brocante tekenen noteren nu al 9 juni in hun agenda voor de populaire kunst- en brocantemarkt op 9 juni in het Schildehof (foto). Ook de Dorpsdag op 22 juni in ’s-Gravenwezel en de jaarmarkt in Schilde op vrijdag 28 juni staan garant voor pakken sfeer.

Familiezaken troef

Hou je ook zo van speciaalzaken met een hartelijke bediening? Deze gemeente heeft het! Er zijn hier maar liefst vier shoppingkernen: op één as langs de Turnhoutsebaan vind je winkels in Schilde-Bergen, Schilde-centrum en Schilmart. En dan heb je nog ‘s-Gravenwezel. Beslist de moeite om eens te komen snuisteren. Kleding, accessoires, bloemen, bakkers en beenhouwers van hoogwaardig niveau, kazen, een sterrenrestaurant, een snelle hap en nog veel meer: wedden dat je iets naar jouw goesting vindt?!

Cultuur & erfgoed

Je vindt hier nog een schat aan historisch waardevol cultureel erfgoed. Ga eens langs in het museum van kunstenaar Albert Van Dyck (1902-1951) – die jaren in Schilde woonde – om zijn schilderijen te ontdekken. Het landschap van het mooie Schilde was trouwens een van zijn geliefde onderwerpen. Of kies voor de sfeer van weleer en ga op ontdekkingstocht in het heemmuseum De Drie Rozen waar honderden (!) voorwerpen van eigen bodem zijn tentoongesteld. De beschermde historische hoeves zoals bijvoorbeeld De Molenhoeve of De Brakken, zijn ook beslist de moeite. Ook het Schildehof is jouw bezoekje waard en niet enkel voor het groen maar ook voor zijn waardevolle historische relicten.

Ontspannen in de buitenlucht

Niks heerlijkers om te ontspannen tussen het groen. Hier krijg je daar alle kansen toe. Schilde
& ‘s-Gravenwezel tellen verschillende groene plekjes zoals bijvoorbeeld het Schildehof, Rijsblokpark en Catersbos, waar je een gezonde neus kan halen. Ook heel fijn om te bezoeken met de kinderen is het Mierenbos (foto). Regelmatig worden er trouwens geleide (natuur)wandelingen georganiseerd, zeker de moeite om eens te proberen!

Festival der Voorkempen

In het kader van het Festival der Voorkempen is het Spaanse Cuarteto Quirogakan je op 9 mei te gast in de kerk van Schilde-Bergen. Een absolute buitenkans om dit ensemble van wereldformaat live te horen! Naast Beethoven brengen ze eveneens Spaanse hofmuziek van Arriaga. Laat je verder ook betoveren door de meeslepende ritmes en warme kleuren van de Argentijnse componist Alberto Ginastera. Info en tickets op www.festivaldervoorkempen.be.

Meer ontdekken van Schilde & ‘s-Gravenwezel? Check www.schilde.be en www.voorkempen.be

(Tekst: Marion Aussems – Beelden: Toerisme Voorkempen)