Ontdek Tienen: onze zeven tips

1407

Op de grens van Vlaams-Brabant met Limburg en Wallonië vind je tintelend Tienen. Deze grootste stad van het Hageland is ongetwijfeld gekend omwille van zijn suiker. Maar de stad van de ‘Tiense Kwèèkers’ heeft veel meer te bieden. Hier geniet je van mooie wandelingen, fiets je in het spoor van de Gallo-Romeinen, ga je lekker shoppen en ontdek je de lokale gastronomie. Wij selecteerden 7 dingen die je zeker moet doen in Tienen.

1. Proeven: Tattepoemen

Al eens tattepoemen geproefd? Deze typische Tiense gebakjes kennen al een lange geschiedenis. Bij het taartenbakken maakten de zuinige huismoeders van de deegrestjes ovalen flappen die werden gevuld met appelmoes. De ‘tattepoemen’ werden gesloten, bestrooid met suiker en in de laatste warmte van de oven gebakken. Nog te verkrijgen bij heel wat Tiense bakkers.

2. Shoppen

Aan shoppingmogelijkheden geen gebrek in Tienen. Bovendien organiseert de handelaarsvereniging KWIXX/Kom Winkelen In Tienen op zondag 22 april een outletbeurs in de Manege aan het Sint-Jorisplein. Je kunt op 21 en 22 april trouwens ook in de voormalige gebouwen van VIA Onze-Lieve-Vrouw terecht voor een shoppingbeurs.

Onze favoriete adresjes: Garage Vanthienen (www.audivanthienen.be), C-sun (www.electrovandeput.be), Dilio Exclusive (www.dilio.be), The Gatsby (www.thegatsby.be), Huysecom (www.facebook.be: ‘Huysecom’)A+ keukens (www.apluskeukens.be)

3. Must visit: unieke expo

Nog tot zondag 29 april kun je in de Erfgoedsite Tienen/Z.O.E.T de reizende tentoonstelling ‘Anne Frank – Laat me mezelf zijn’ bekijken. In 2017 was het 75 jaar geleden dat Anne Frank het rood-geruite dagboek voor haar verjaardag kreeg. Dit ronde getal inspireerde Lions Club Tienen en de stad Tienen om de expo naar de stad te halen. Een primeur voor Vlaanderen!

4. Heldenland

‘Tsjik, Tsjak vollenbak!’, een kreet die de komende maanden vaak in Tienen te horen zal zijn door de helden van Ketnet. Zij bouwen op het Martelarenplein hun Heldenland! De zesdelige docureeks over deze bouw is binnenkort te volgen op Ketnet en vanaf einde mei kunnen kinderen naar hartenlust komen ravotten in Heldenland.

5. Sportieve ontdekkingstocht

Spring op de fiets en ontdek plaatsen waar Gallo-Romeinse vondsten ontdekt werden die tentoongesteld staan in museum Het Toreke. De fietsroute ‘Fietsen met de Gallo-Romeinen’, die 17 kilometer lang is, brengt je onder andere langs de Gallo-Romeinse vicus, langs het horreum en de drie tumuli.

6. Must see: Necropolis

Breng een bezoekje aan de Necropolis. Tot in de negentiende eeuw deed de Sint-Pieterskerk dienst als parochiekerk, maar in 1915 werd de kerk omgevormd tot begraafplaats van 145 Belgische gesneuvelden. De Necropolis werd in 2002 omwille van zijn uitzonderlijke karakter en bijzondere historische en artistieke waarde beschermd.

7. De Getevallei verkennen

Wandelnetwerk Getevallei beslaat een groot deel van Tienen. De rivier De Gete vormt de geografische grens met Haspengouw. Hier vind je eindeloze akkers en weiden, afgeboord met populieren en tal van fruitaanplantingen. In totaal bevat het wandelnetwerk Getevallei 250 km aan wandeltrajecten. Stippel je eigen tocht uit.

(Tekst: Mieke Vercruijse – Foto’s: Toerisme Tienen)