Mooi cultuur-historisch erfgoed, lekker eten en fijn slapen, de legendarische Welwezentjes, … Wellen verrast elkeen

Grenzend aan onder andere Sint-Truiden en Borgloon, in het hart van Haspengouw, ligt het charmante Wellen. De kleine gemeente, in de 18de eeuw bekend om zijn Bokkenrijders (geesten/gauwdieven) geniet van heel wat religieus erfgoed in de streek maar je vindt er evengoed fijne shopping- en culinaire adresjes om volop te genieten.

Gezellig lokaal

Waarom eenzaam vanachter je computer shoppen als je vlak bij huis ook alles vindt wat je hartje begeert? In Wellen (her)ontdek je het plezier van binnen te stappen in een échte winkel, er in het echt te genieten van het mooie aanbod en indien gewenst, meteen het gepaste advies te krijgen. Bovendien pakt de Wellense Middenstand regelmatig uit met leuke acties. Cynthia Reekmans trok al even op verkenning bij enkele adresjes.

Kerst bij Lisa

Lisa Del Bo koestert de kerstperiode. De ingrediënten van haar kerstshow op 15 december van 15 tot 18 uur in de Sint-Jan-de-Doperkerk zijn bezinning, weemoed, herinneringen aan wie er niet meer is, terugkijken naar het voorbije jaar, maar ook vreugde, positiviteit en een blik naar de toekomst. Lisa bereidt dit familiefeest zorgvuldig voor. Bij elke handeling hoort een kerstklassieker. Tickets (25 euro) via 0479 88 63 72, chantal.briers@telenet.be.

 

 

De Bottelarij

Op de site van de vroegere brouwerij Hayen in Ulbeek (Wellen) vind je nu de Bottelarij. Het gebouw was oorspronkelijk een kleine dorpsbrouwerij die in 1891 door Arthur Hayen tot een ultramoderne brouwerij werd omgebouwd. AKSI, Arbeidskansen voor Sociale Integratie, renoveerde een gedeelte van het Bottelarijgebouw. Je kan er onder meer culinair genieten van streek- en wereldlekkers en je kan er ook kennismaken met de Welwezens en de Kwelwezens! Neem de speciale Welwezendeur en maak kennis met dit olijke volkje aan de hand van verschillende taferelen in woord, beeld en klank binnen én buiten het gebouw. Je speurtocht afsluiten, kan je met een lekker Welwezengerecht in het eetcafé.

Bijzonder monument

De voormalige Sint-Rochuskerk is één van de parels aan de kroon van Wellen. De kerk werd in 2012 herbestemd tot de eerste overdekte begraafplaats in Europa. Dit gerenoveerde monument, aansluitend op het omliggende kerkhof, werd tot winnaar van de Vlaamse monumentenprijs 2012 uitgeroepen. De ruimte heeft prefab grafkelders en in de achterwand is er een columbarium. Dankzij een glazen dak, verlichting en doorzichtige zoldering biedt het geheel een mooie, transparante aanblik.

Even tot rust komen

Met vier bed and breakfasts, twee vakantiewoningen en een hotel heeft Wellen diverse gezellige en warme logeerplekjes. In (digitale) rushtijden pakt Hoeve Corfs het net dat tikkeltje anders aan. Ze ontvangen gasten die kiezen voor een langzamer, rustiger en bewuster leven en daarvoor een warme huiselijke sfeer opzoeken. Een aanrader voor wie het fijn vindt om af en toe offline te leven en van lekkere, trage en gezonde voeding houdt. Ontdek alle logeeradresjes op www.wellen.be/nl/overnachten.

Meer weten:www.wellen.be/nl/toerisme

(Tekst: Michael Meers, foto’s: Lisa Del Bo/ VAi/Hoeve Corfs)